Откривена терористичка група у Кини

Кинеске снаге безбедности ухапсиле десет чланова терористичке групе, која је планирала нападе у провинцији Синђанг. Заплењени експлозив, ножеви и друга опрема. Ухапшени су припадници етничке групе Ујгура.

Десет чланова терористичке групе која је планирала низ напада у кинеској провинцији Синђанг, ухапшено је готово годину дана после етничког насиља у престоници те провинције, Урумћију, када је погинуло око 200 људи.

Кинеске снаге безбедности ухапсиле су Ујгуре, припаднике муслиманског становништва и заплениле експлозив, ножеве и другу опрему.

"Разбијање ове велике терористичке групе још једном доказује да је Исламски покрет источног Туркменистана главна претња са којом се Кина сада и надаље суочава", рекао је портпарол министарства за јавну безбедност Ву Хепинг.

Група је планирала низ напада у градовима Кашгар, Хотан и Аксу, али њихови планови су осујећени и неки од њих су побегли, рекао је портпарол кинеског министарства и додао да су најмање два члана групе изручени Кини прошлог децембра.

Иако Ву није прецизирао из које државе су изручени, Камбоџа је у децембру изручила групу од 20 Ујгура Кини због нелегалног преласка границе.

Групе у егзилу и многи Ујгури, говоре о Синђангу као Источном Туркменистану.

"Многи од њих, изван земље, постају чланови Исламског покрета Источног Турменистана, који су Уједињене нације ставиле на листу терористичких организација због веза са Ал Каидом", рекао је Ву.

Портпарол једне од група у егзилу, Конгреса Ујгура у свету, Дилксат Раксит оценио је саопштење кинеских власти као сумњиво, пошто долази пред годишњицу насилних протеста у Урумћију.

Према његовим речима, Кина има политички мотив бирајући период пре 5. јула да ово објави, а сврха је да се изврши притисак на Ујгуре.

Пекинг често назива терористима оне који се противе кинеској владавини у провинцији Синђанг, где већинско становништво чине Ујгури, који су муслиманске вероисповести.

У великим међуетничким немирима у Урумћију између Ујгура и Хан Кинеза, већинског становништва Кине, 5. јула 2009. године, страдало је око 200 људи.

Пекинг оптужује Ујгуре да воде насилне кампање за стварање независне државе организовањем бомбашких напада, саботажа и грађанских немира, док Ујгури сматрају да кинеске власти крше њихове верска и културна права под изговором борбе против тероризма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи