Обама разрешио Мекристала

Амерички председник Барак Обама разрешио дужности генерала Стенлија Мекристала, након његове контраверзне оцене о кључним људима у администрацији америчког председника и њиховом стратегијом у Авганистану.

Генерал Стенли Мекристал разрешен је дужности, дан након што га је Бела кућа позвала назад у Вашингтон, да објасни критичке оцене о кључним људима у администрацији америчког председника Барака Обаме, у вези са стратегијом у Авганистану.

Председник САД Барак Обама рекао је да је на Мекристалово место постављен генерал Дејвид Петреус.

"Прихвато сам оставку генерала Мекстристала", изјавио је Обама на конференцији за новинаре.

До смене Мекристала дошло је после објављивања његовог интервјуа у часопису "Ролинг стоун", у коме су он и његови најближи сарадници критички говорили о људима из окружења председника Обаме, изражавајући разочарање политиком САД у Авганистану.

Суштински, проблем је настао након што је са места председника државе отишао Џорџ Буш, који је углавном слепо слушао војне званичнике.

Нови шеф САД је, насупрот томе, главну реч о војним питањима препустио својој администрацији што је и створило проблем на релацији Обама- Мекристал.

Позив генералу да дође у Вашингтон да би објаснио своје ставове, дошао је дан после његовог јавног извињења, у којем је генерал истакао да "има огромно поштовање и дивљење према председнику Обами и његовом тиму за националну безбедност" и да "остаје решен да обезбеди успешан исход" мисије у Авганистану.

Мекристал је у спорном интервјуу изјавио да, док води рат у Авганистану, непрестано мора да води рачуна о правим непријатељима, "слабићима из Беле куће".

У часопису се, такође, наводи да је генерал био разочаран својим сусретом са америчким председником, иако је претходно гласао за Обаму.

Мекристал је изјавио за "Ролинг Стоун" да не може ни своје војнике да убеди да ће тренутна стратегија САД у Авганистану довести до победе у рату.

У тексту "Одбегли генерал", који је настао после више недеља интервјуа и путовања са Мекристаловим уским кругом помоћника, наводе се и ругања нижерангираних Мекристалових сарадника на рачун потпредседника Џозефа Бајдена и специјалног представника за Авганистан Ричарда Холбрука.

После објављивања делова чланка који садржи критичке коментаре о администацији у Вашингтону, помоћник за медије генерала Мекристала Данкан Бутби поднео је оставку.

Бутби, ангажован да помогне Мекристалу који није имао искуство у опхођењу са медијима, био је укључен у организовање посете новинара Мајкла Хејстингса, аутора текста у магазину "Ролинг стоун".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи