Дан сећања и туге

Русија обележава Дан сећања и туге, дан када је 22. јуна 1941. године фашистичка Немачка без објаве рата напала бивши Совјетски савез, бомбардовањем аеродрома, железнице, војних база и градова у дубини до 300 километара од државне границе.

Од 1996. године Русија обележава Дан сећања и туге, када је 22. јуна 1941. године фашистичка Немачка без објаве рата напала бивши Совјетски савез, бомбардовањем аеродрома, железнице, војних база и градова у дубини до 300 километара од државне границе.

Руски председник Дмитриј Медведев положио је венац на меморијалном споменику незнаном војнику у Александровском врту под зидинама Кремља.

У Москви, Санкт-Петербургу, Нижњем Новгороду, Вороњежу, Тули, Курску, Брјанску, Смољенску, Тверу, Саратову, Рјазању и многим другим градовима широм Русије тачно у четири сата по локалном времену паљене су свеће у знак сећања на жртве Другог светског рата.

Више од 1.500 припадника омладинских организација и удружења заједно са ветеранима у Александровском врту у Москви запалили су свеће код споменика незнаном јунаку и поставили цвеће, пренео је Итар Тас.

Према речима представника Министарства одбране Русије Александра Кирилина, укупно је било 26,6 милиона жртава СССР-а у Великом отаџбинском рату који је трајао 1.418 дана.

У тренутку почетка рата Црвена армија бројала је 4.826.000 војника, а током читавог рата било је мобилисано 29,5 милиона људи, саопштио је Кирилин.

Дан сећања и туге установљен је председничким указом од 8. јуна 1996. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи