Франко радио на уништењу Јевреја?

Франциско Франко, бивши фашистички диктатор Шпаније, дао је нацистима листу са именима свих Јевреја у својој земљи, у настојању да допринесе да буду лоцирани, депортовани и уништени, преносе израелски медији писање дневника "Ел Паис".

Судећи по документу нађеном недавно у шпанској архиви, бивши шпански фашистички диктатор дао је нацистима листу са именима свих Јевреја у својој земљи, у настојању да допринесе да буду лоцирани, депортовани и уништени, преносе израелски медији писање дневника "Ел Паис".

Шпански лист наводи да је 1941. године Шпанија припремила листу свих 6.000 Јевреја на својој територији и дала је архитекти нацистичког коначног решења Хајнриху Химлеру. У то време су Шпанија и Немачка преговарале о уласку Шпаније у савез Сила осовине.

Након победе над нацистима, шпанска влада је покушала да уништи све доказе о својој сарадњи с Немцима. Та земља никада није ни потписала приступ поменутом савезу.

Ипак, недавно нађен документ у архиви града Сарагосе на североистоку Шпаније баца светло на оно што је Франко желео да сакрије. На документу који је издао Франков шеф безбедности Хозе Мариа Финат и Ескрициа де Романи, свим провинцијским гувернерима, налази се датум 13. маја 1941. године.

Гувернерима је дата инструкција да припреме листу са именима свих Јевреја у свом округу и онима који тамо живе и странцима, уз детаље "о личним и политичким склоностима, начину на који се издржавају, трговачкој активности и нивоу претњи коју представљају".

Химлер је, такође, тражио листу Јевреја који су примили хришћанство и од гувернера је захтевано да се посебно ангажују да пронађу сефардске Јевреје, потомке оних који су протеривани 1492. године, јер су били у стању да се сакрију међу локалним становништвом, захваљујући способноти да говоре ладино, јеврејским дијалектом, умногоме заснованом на шпанском.

"Њихова адаптација у нашу средину и њихов сличан темперамент омогућава им да лакше крију своје порекло", наведено је у наредби уз упозорење да се ти људи не показују.

У наредби се о Јеврејима говори као о озлоглашеној раси. Пре него што је листа припремљена, Романи и Химлер су заједно посматрали борбу бикова у Мадриду. После је Романи постављен за амбасадора Шпаније у Немачкој, што му је омугућило да листу лично преда Химлеру.

Франко тврдио да је желео да заштити Јевреје

Франко, који је владао Шпанијом од 1939. до 1975, покушао је да тврди да је заправо настојао да спаси Јевреје из Шпаније. Међутим, историчари наводе да фашистичка Шпанија није остала неутрална због идеолошког противљења да се придружи Осовини, већ зато што је шпански грађански рат оставио земљу у лошем економској ситуацији, преносе израелски медији.

Тачно је да Франко није градио концентрационе логоре на шпанској територији, нити је добровољно предавао Јевреје Немачкој, али он, такође, није учинио напор да их спаси што би омогућавала шпанска неутралност, а уз то је послао 18.000 шпанских добровољаца на источни фронт од 1941. до 1943. године.

Шпанске дипломате широм Европе су, међутим, спасиле хиљаде Јевреја и то су радиле упркос личном ризику, противећи се званичној политици Франка.

Те дипломате су дале транзитне визе јеврејским избеглицама, већином пореклом из Шпаније и такође пружиле уточиште многим Јеврејима у шпанским конзулатима и амбасадама у Мађарској, Француској, Грчкој, Немачкој, Бугарској и Румунији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи