Међународни инспектори непожељни у Ирану

Инспектори Међународне агенције за атомску енергију проглашени за "персоне нон грата" у Ирану, пошто су њихови извештаји оцењени нетачним.

Двојици инспектора Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), који је требало да бораве у Ирану ради подношења извештаја о нуклеарном програму, забрањен је боравак у овој земљи.

Шеф иранске организације за атомску енергију Али Акбар Салехи рекао је да су двојица инспектора ИАЕА "персона нон грата" због њихових лажних извештаја.

"Њихови извештаји су потпуно нетачни. Затражили смо од ИАЕА да их више никад не пошаље у Иран и да уместо њих пошаље другу двојицу", рекао је Салехи, пренела је иранска новинска агенција ИСНА.

Иран се на такав корак одлучио пошто је Савет безбедности Уједињених нација 9. јуна усвојио резолуцију о четвртом "пакету" санкција Ирану због нуклеарних активности за које Запад сумња да воде ка прављењу атомске бомбе.

Резолуцијом СБ УН о новим санкцијма Ирану уведен је ембарго на велике војне борбене системе, као што су тенкови, авиони и ракете. Није усвојен предлог САД и Француске да се потпуно забрани извоз оружја у Иран, па Техерану и даље остаје доступно лако наоружање.

У резолуцији се наводе недавне иранске активности, као што је изградња нуклеарних постројења у близини Кома и обогаћивање уранијума до нивоа од готово 20 процената, уз подсећање на раније захтеве Савета безбедности УН да Иран суспендује такве активности и да у потпуности сарађује са ИАЕА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи