Сантос нови председник Колумбије

У другом кругу председничких избора у Колумбији највише гласова добио је бивши министар унутрашњих послова Хуан Мануел Сантос. Током избора погинуло 17 људи.

Нови председник Колумбије је Хуан Мануел Сантос пошто је у другом кругу гласања убедљиво победио и освојио 69 одсто гласова.

Бивши министар унутрашњих послова Сантос, који остао запамћен по успешној борби против левичарских побуњеника (ФАРК) , најавио је да ће наставити да води проамеричку политику, као и његов претходник Алваро Урибе.

За њега је гласало девет милиона грађана, што је рекорд када је у питању избор председника Колумбије, јавиле су агенције.

Други кандидат за шефа државе Антанас Мокус, бивши градоначелник Боготе, освојио је свега 28 одсто гласова.

Досадашњи председник Урибе је морао да се повуче са места шефа државе јер је Уставни суд пресудио да не може да добије трећи мандат.

У првом обраћању нацији у Боготи, нови шеф државе је посебно захвалио досадашњем председнику Урибеу који га је подржавао у предизборној кампањи. Најавио је да ће наставити борбу против левичарских побуњеника, а на економском плану главни задатак ће му бити, како је нагласио, борба против незапослености и сиромаштва.

"Захваљујући безбедности коју имамо у земљи, ми ћемо моћи да се усредсредимо на просперитет, отварање нових радних места и да се боримо против сиромаштва", изјавио је Сантос пред 10 хиљада својих следбеника окупљених у главном граду.

На спољнополитичком плану, за новог председника главни изазов ће сигурно бити затегнути односи са председником Венецуеле Угом Чавесом, који је прекинуо трговину са Колумбијом због присуства САД у тој земљи. Сантос је у предизборној кампањи предложио Чавесу преговоре, али уз поштовање обостраних интереса.

Погинуло 17 људи

Најмање 17 људи, међу којима 11 полицајаца и војника, погинуло је у недељу у серији напада у Колумбији, где је одржан други круг председничких избора, саопштиле су локалне власти.

Шефица за безбедност провинције Норте де Сантандер Маргарита Силва рекла је да је седам полицајаца погинуло у бомбашком нападу на полицијску патролу и додала да за сада нема информација о идентитету нападача.

Истовремено министар унутрашњих послова Фабио Валенсија је изјавио да се догодила серија напада у тој и у још две провинције (Мета и Антиокија) у којима су погинула четири војника.

Избори су одржани уз јаке мере безбедности, широм земље било је распоређено 350.000 полицајаца и војника да чувају ред и спрече могуће нападе герилаца Револуционарних оружаних снага Колумбије (ФАРК).

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи