Председнички избори у Пољској

Главни ривали у изборној трци за председника Пољске Броњислав Коморовски и Јарослав Качињски, брат близанац погинулог председника Леха Качињског, позвали бираче да им дају глас у другом кругу избора.

Фаворити на данашњим изборима за председника Пољске, кандидат владајуће Грађанске платформе, председник доњег дома парламента Броњислав Коморовски и кандидат конзервативне опозиционе странке Право и Правда Јарослав Качињски позвали су вечерас бираче да им дају глас у другом кругу.

На 25.766 биралишта у Пољској и иностранству, Пољаци који су изашли на изборе од 30,5 милиона регистрованих бирача, поделили су гласове тако да нико од 10 кандидата није успео да освоји преко 50 одсто гласова неопходних за победу у првом кругу.

Коморовски (58) је, пошто су пољске телевизије и велике агенције објавиле прогнозе исхода избора на основу анкета на биралиштима, захвалио својим ривалима - лидеру посткомуниста Гжегожу Напјералском и лидеру Пољске народне странке, вицепремијеру Валдемару Павлаку, на чије бираче рачуна у другом кругу.

Према прогнозама агенција након затварања биралишта у 20 часова, Коморовски је освојио између 40 и 46 одсто гласова, а његов противкандидат у другом кругу, Качињски (61) од 32 до 36 одсто гласова.

Трећи је Напјералски, са освојених од 12 до 14 одсто гласова, који могу да буду пресудни у другом кругу, пошто је пред изборе чак 87 одсто бирача пољске посткомунистичке левице изјавило да би 4. јула гласали за Коморовског.

"У животу и фудбалу најтежа је завршница. Будимо тога свесни. Хвала вам и молим вас за још", рекао је Коморовски после објављивања прогноза.

"То је одличан резултат. Лакнуло ми је", изјавио је премијер Доналд Туск који са кандидатом својих либерала, Коморовским, ишчекује да Државна комисија саопшти прве делимичне резултате.

"У другом кругу бираће се између две визије Пољске. Морамо да победимо. Због Пољске и за демократију", рекао је у изборном штабу конзервативаца Јарослав Качињски.

Један од аргумената у предизборној кампањи који је Качињски често користио било је управо то да би за пољску демократију било погубно да сва власт, влада и председник, буде у рукама једне странке.

Управо то је, међутим, био случај у Пољској од 2005. до 2007. године када је власт чак била у рукама само једне породице.

Лех Качињски био је шеф државе, а његов брат близанац Јарослав председник владе. Коначне резултате избора државна изборна комисија саопштиће у понедељак.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи