Пораз демохришћана у Холандији

Владајућа Демохришћанска партија холандског премијера Балкенендеа доживела је пораз, лабуристи и либерали поделили победу, показују прве пројекције резултата. Добар изборни резултат Герта Вилдерса.

На парламентарним изборима у Холандији владајућа Демохришћанска партија премијера Јана Петера Балкенендеа доживела је тежак пораз, док су лабуристи и либерали поделили победу, показују прве пројекције резултата.

Ти резултати, међутим, не чине ни мало извеснијим ко ће формирати нову владу, нити ко ће сести у премијерску столицу.

Због пропорционалног изборног система и ниског цензуса, наиме, холандске владе су по правилу коалиционе, а њихово формирање траје месецима.

На основу анкетирања гласача на изборним местима, холандска јавна телевизија НОС објавила је да су демохришћани, који су имали 41 посланика, освојили само 20 од 150 мандата.

Радничка партија досадашњег градоначелника Амстердама Јоба Коена имаће у новом сазиву парламента 31 посланика, што се сматра одличним резултатом, иако су до сада имали два места више.

Либерална партија (ВВД), коју на десном центру предводи Марк Руте, драматично је унапредила своју парламентарну снагу са чак девет нових мандата и имаће 31 посланика.

Странка екстремног десничара Херта Вилдерса остварила је, такође, одличан резултат, освојивши 23 посланичка места, што је чак 14 више него до сада.

Аналитичари у Хагу, међутим, оцењују да је мало вероватно да ће Вилдерс бити позван у нову владајућу коалицију.

Одличан резултат остварила је и либерална партија левог центра Д66 која ће имати 10 посланика, седам више него до сада.

Зелени су освојили 11 мандата, четири више него до сада. Међу губитницима су и социјалисти који су спали са 25 на 15 мандата, не успевши да понове успех са протеклих избора. У парламент је са једним послаником ушла и Партија за животиње.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи