Њујоршки бомбаш оптужен за тероризам

Американац пакистанског порекла Фаисал Шахзад (30), оптужен за планирање бомбашког напада на њујоршком Тајмс скверу. Шахзад је ухапшен на аеродрому "Кенеди", у покушају бекства за Дубаи. Из авиона изведене још две особе, али се не наводи у каквој су вези са осумњиченим.

Американац пакистанског порекла Фаисал Шахзад (30), изведен је пред америчког федералног судију, који је против њега подигао званичну оптужницу због планирања бомбашког напада на њујоршком Тајмс скверу.

Шахзад је оптужен по пет тачака оптужнице за тероризам који превазилази националне границе, покушај употребе оружја за масовно уништење и поседовање експлозива, због тога што је у суботу увече довезао аутомобил напуњен експлозивом на Тајмс сквер у Њујорку, у време када су позоришта и тржни центар били пуни људи. 

Полиција је Шахзада ухапсила синоћ, само неколико минута пре него што је успео да побегне из земље у правцу Блиског истока. Том приликом, још две особе морале су да напусте авион, али још није прецизирано да ли су у директној вези, пише Њујорк тајмс.

Неколико сати касније, неки његови рођаци и пријатељи ухапшени су у Пакистану, јавиле су агенције.

Према изворима блиским Федералном истражном бироу, агенти су Шахзада пратили пре хапшења. Међутим, присмотра је у једном тренутку била откривена, тако да је хапшење у авиону била последња шанса да га америчке власти спрече у бекству, јавио је "Глас Америке".

Амерички председник Барак Обама је на скупу привредника у Вашингтону у вези са овим случајем истакао да Американци неће дозволити да буду терорисани и уплашени, већ да ће заједно радити на очувању безбедности земље.

"Правда ће победити. Наставићемо да чинимо све што је у нашој моћи да заштитимо амерички народ", рекао је Обама.

"Амерички народ може да буде сигуран да су обавештајне и безбедносне службе способне да утврде да ли су терористи умешани у инцидент. То нас подсећа да живимо у времену, у коме су неки зарад својих циљева спремни да нападну наше грађане", навео је председник САД Барак Обама.

Према речима неименованог званичника америчке полиције блиског истрази, Фаисал Шахзад је признао да је купио направе и возило у које их је ставио, а које је потом оставио на Тајмс скверу.

"Тврди да је деловао самостално и признао је, такорећи, све оптужбе", навео је извор, истичући да полиција још испитује активности осумњиченог током његовог недавног петомесечног боравка у Пакистану.

"На основу искуства, тешко је заиста поверовати да би неко овако нешто сам урадио. Још доста тога не знамо", истакао је извор.

Пакистански талибани су, пре два дана преузели одговорност за постављање бомбе, поручивши да је реч о освети за убиства двојице лидера Ал Каиде у Ираку, али полицијски званичници кажу да за сада нема доказа да су те тврдње тачне.

Шахзад је натурализовани амерички грађанин пореклом из Пакистана. Према последњим наводима, до пре неколико недеља, боравио је у Конектикату, без одговарајуће документације, а аутомобил марке "нисан патфајндер" купио је за 1.300 америчких долара и платио готовином, што у Америци није често.

У возилу су, у центру Њујорка, пронађене боце са пропан гасом, канте са бензином, пиротехнички материјал, часовници са батеријама и жице. Истражује се да ли је осумњичени сарађивао са другим лицима и да ли је повезан са иностраним терористичким групама.

Државни тужилац Ерик Холдер сматра да је намера овог терористичког акта била да се убију Американци. "Нећемо се зауставити док све одговорне не приведемо пред лице правде", истиче Холдер.

Последњи пут Шахзад је боравио у Пакистану у августу прошле године. Њујорк тајмс наводи да постоје индиције да је боравио у Пешевару, месту које је познато као упориште талибана.

Шахзад би требало у току дана да се нађе пред Федералним судом. Полиција трага и за белцем од четрдесетак година, кога је скривена камера снимила недалеко од места инцидента.

Локалне власти оцењују да је Велика јабука имала велику срећу, при ћему је важна била присебност њених грађана.

"Не могу нас уплашити они који мрзе нашу слободу. То показује и чињеница да је тренутно на Тајмс скверу велики број људи. Нећемо дозволити одмазду према Пакистанцима у Њујорку", истиче градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи