Немачки исламиста убијен у Пакистану

У сукобу пакистанске војске и талибана највероватније убијен Немац Ерик Брајнигер (22), који је пре три године прихватио ислам и придружио се џихаду. У Пакистану се бори више десетина џихадиста послатих из Немачке, процењују немачке обавештајне службе

Немачки исламиста Ерик Брајнингер (22), пореклом из Сара, који је пре три године конвертирао у ислам, највероватније је убијен у сукобу с пакистанским војницима, јављају немачки медији, наводећи да би он могао бити четврти Немац-џихадист који је погинуо на Хиндукушу, на пакистанско-авганистанској граници.

Брајнингер, тражен преко потернице, чије је ново име било Абдулгафар Алмани, био је члан Исламске џихад уније и, највроватније, погинуо је са Ахметом М. (32), рођеним у Немачкој, преносе медији.

Немачке безбедносне службе проверавају информације о смрти исламиста, а штампа пише да је Брајнингера ''врбовала'' такозвана ''Зауерланд група'', чији су чланови недавно пред Вишим земаљским судом у Диселдорфу, у једном од највећих процеса због тероризма, осуђени на вишегодишњу робију.

Када је реч о Исламској џихад унији, она се 2003. године, према сазнањима власти и независних експерата, етаблирала као радикално крило ''Исламског покрета'' Узбекистана, подсећају немачки медији.

У лето 2004. године уследили су први напади те групе, између осталог, на израелску и америчку амбасаду у узбекистанском главном граду Ташкенту.

Указујући на то да би Брајнингер могао бити четврти Немац који је погинуо у кризној области на пакистанско-авганистанској граници, штампа подсећа да је у марту 2008. године тамо извршио самоубилачки атентат Немац рођен у Баварској.

У истој области је живот изгубио и Јавад С. из Бона, као и Садулах Каплан, такође из Немачке, подсећају медији.

Отворено питање да ли посебно контролисати Немце који су прешли у ислам

Према проценама немачких безбедносних служби, на Хиндукушу, у кризној области, налази се више десетина ''џихадиста'', послатих из Немачке.

Када је реч о Немцима који су прешли у ислам, поставља се питање да ли такве особе треба или не да буду надгледане.

То питање се, углавном, актуелизује после сазнања о хапшењу таквих особа или погибији, а одговори шта и како с таквим особама су различити.

Политички конзервативци се у тим дискусијама залаже за оштрију конторлу ''конвертита'' у ислам, јер такве особе, како се претпоставља, нагињу ка томе да се кроз посебни фатаизам доказују у новој религији, док се Зелени противе.

Када је реч о Немцима и њихом преласку у ислам, статистика говори да те бројке расту.

У 2005. години је око 1.000 Немаца конвертирало у ислам, а годину дана касније је тај број повећан чак на 4.000 особа, које су се одлучиле да промене веру и прихвате ислам као своју религију, показују подаци Централног института исламског архива.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи