Огласио се "убијени" вођа талибана

Вођа пакистанских талибана Хакимулах Мехсуд, за кога се мислило да је убијен у јануару, огласио се видео-снимком са претњом да ће напасти велике градове у САД. Група коју предводи Мехсуд преузела одговорност за неуспели напад на Тајмс скверу, њујоршка полиција то демантује.

Шеф пакистанских талибана Хакимулах Мехсуд, за којег се говорило да је убијен у јануару ове године, појавио се на видео-снимку и најавио нападе у великим америчким градовима.

"Ближи се час кад ће наши војници напасти велике градове у САД", казао је Мехсуд у снимку који траје девет минута, објавио је Центар за контролу исламистичких интернетских страница.

Талибански вођа се види у друштву наоружаних мушкараца, а видео је наводно снимљен 4. априла.

Неколико америчких и пакистанских званичника потврдило је да је Мехсуд убијен у нападу америчких беспилотних летилица у јануару у Пакистану, али су амерички медији навели прошле седмице да пакистанске обавештајне службе процењују да је ипак преживео напад.

Америчке обавештајне службе никад нису потврдиле његову смрт, али су то демантовали пакистански талибани.

Талибанска група "Техрик-е-Талибан", коју предводи Мехсуд, у видео поруци, чија аутентичност није доказана, преузела је одговорност за неуспели атентат аутомобилом-бомбом у суботу увече на Тајмс скверу, у средишту Њујорка.

САД: Талибани не стоје иза неуспелог напада

Међутим, представници њујоршке полиција саопштили су да "немају доказе" који би поткрепили тврдњу пакистанских талибана да су одговорни за покушај напада аутомобилом бомбом.

Представник полиције Рајмонд Кели је рекао и да полиција прегледа "стотине сати снимака" безбедносних камера да би се установило ко је довезао возило са експлозивним материјалом близу Тајмс сквера, и позвао грађане да јаве ако нешто знају о томе.

"Намера је била да се изазове хаос. Срећни смо да није дошло до детонације", рекао је Кели и додао да се прегледају снимци 82 камере из околине Тајмс сквера.

Кели је рекао и да је на видео снимцима с места планираног напада, забележен белац 40-их година, који је у близини аутомобила с експлозивом, скинуо црну мајицу коју је носио и уместо ње обукао црвену, али је додао да то не значи да је та особа осумњичена.

Он је рекао и да се испитује тврдња да један туриста из Пенсилваније можда има снимак починиоца.

Упитан да ли је зграда компаније "Виаком" на Тајмс скверу можда била мета напада, Кели је одговорио да ниједна могућност за сада не може да се одбаци, пренео је Ројтерс.

Сумње да је "Виаком" био мета напада, појавиле су се пошто је та компанија власник кабловске мреже "Комеди сентрал" која је приказивала цртану серију "Саут парк", чијим су ауторима недавно упућене претње због контроверзних приказа пророка Мухамеда.

Њујоршки Тајмс сквер, у којем се налазе и позоришта на Бродвеју, евакуисан је прексиноћ, у време највеће посете, због бомбе пронађене у аутомобилу, која је убрзо демонтирана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи