Конференција о нуклеарном разоружању

У Њујорку се одржава конференција Уједињених нација о неширењу нуклеарног наоружања. На конференцији је и шеф српске дипломатије Вук Јеремић.

У седишту Уједињених нација у Њујорку одржава се конференција о дометима Споразума о неширењу нуклеарног наоружања, која ће трајати до 28. маја.

Током говора иранског председника Махмуда Ахмадинеџада у Уједињеним нацијама, на почеку конференције посвећене, салу је напустило више делегација укључујићи из САД, Француске и Британије.

Они су изашли док је ирански председник са говорнице УН жустро напао земље које имају нуклеарно наоружање, посебно Сједињене Државе, и оптужио их да "прете" државама без таквог оружја.

У свом обраћању Ахмадинеџад је затражио да се САД суспендују из Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) и нагласио је да атомско оружје у рукама неких држава охрабрује друге земље да развију слично наоружање.

Ахмадинеџад, једини шеф државе који учествује на овој конференцији, одбацио је оптужбе да његова земља развија нуклеарно оружје и рекао да за то не постоји "ни један једини веродостојан доказ".

Генерални скретар УН Бан Ки Мун, који је отворио конференцију, рекао је да је на Ирану да рашчишти сумње око његовог нуклеарног програма и оптужби да у тајности жели да изради нуклеарно оружје. Бан је позвао Иран да у потпуности поштује резолуције Савета безбедности УН које налажу да прекине са програмом обогаћивања уранијума.

Конференцији присуствује и шеф српске дипломатије Вук Јеремић, који ће, како се најављује, у више билатералних разговора упознати колеге са актуелном ситуацијом у процесу решавања статуса Косова и Метохије.

Циљ скупа је спречавање ширења нуклеарног оружја и промоција сарадње на пољу мирнодопске употребе нуклеарне енергије. Као будући циљ конференција поставља постизање нуклеарног разоружања.

Припремљена је и резолуција којом би Блиски исток био проглашен новом зоном без оружја за масовно уништење.

Скоро 10.000 људи протестовало је у Њујорку током викенда против нуклеарног наоружања, носећи транспаренте на којима је писало да не желе да се понове Хирошима и Нагасаки.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи