Министарски скуп о клими у Бону

Министри за животну средину из 46 земаља окупили се у Бону, ради припреме наредне Конференције УН о клими, која ће се крајем новембра одржати у Канкуну, у Мексику.

У Бону је отворен међународни скуп о климатским променама, уз учешће 46 држава, а домаћини скупа су Немачка и Мексико, који ће крајем године организовати наредну конференцију УН о клими.

Циљ скупа је да се створе основи за конференцију у Мексику, а представници два домаћина позвали су светске лидере да убрзају међународне преговоре о клими и постигну конкретне резултате до краја године.

"Треба да покажемо свету колико је та претња опасна", рекао је председник Мексика Фелипе Калдерон, указујући да скуп треба да оствари повећање поверења, када је реч о борби против климатских промена, између сиромашних и богатих земаља.

Канцеларка Немачке Ангела Меркел затражила је од земаља света већу амбицију у напорима за смањење емисија гасова с ефектом стаклене баште.

Мада научници сматрају да глобална температура не сме порасти више од два степена Целзијуса у поређењу с прединдустријским нивоом, а свет је на путу да повећа температуру за три до четири степена, упозорила је Меркелова.

Мексико ће бити домаћин следеће конференције УН о клими у децембру у Канкуну, што ће бити први самит на високом нивоу после неуспеле конференције УН у Копенхагену пре пет месеци, подсетила је генција АП.

Калдерон и Меркелова су указали да би једно од подручја у којима би могао бити остварен прогрес у Канкуну могла бити борба против смањења шумских површина на планети.

Земље света су се 2007. договориле да постигну нови међународни споразум о борби против глобалног загревања које је, како упозоравају научници, већ почело да се огледа у алармантним променама, као што су суше, поплаве и јаче непогоде.

Напори за стављање глобалног загревања под контролу су после Копенхагена успорени у појединим земљама, у САД није донет домаћи закон о енергетици, док је Аустралија, један од највећих светских загађивача по становнику, одложила чак на две године доношење закона о трговини угљеником.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи