Крај двопартијског система у Британији?

Сучељавање пред телевизијским камерама битно утицало на рејтинг британских политичара пред изборе 6. маја. Рејтинг либерал-демократе Ника Клега порастао са 18 на 32 одсто. У борбу за власт у Британији укључује се и трећа, Либерално-демократска странка.

После три жучне и узбудљиве, први пут организоване телевизијске дебате британских партијских лидера, све је више оних који верују да је британском вековном двопартијском систему одзвонило и да ће избори, који се одржавају 6. маја, заувек променити политичку сцену у Вестминстеру.

Лидер Либерал-демократске партије није пропустио шансу коју му је дала телевизија; представио се као ветар промене у устајалом политичком животу којим управљају конзервативци и лабуристи.

"Клегманија" најчешћи новински наслов после предизборних дебата. Да су знали да ће нови лидер либерал-демократа Ник Клег наступити са толико харизме и толико се допасти бирачима, лидери лабуриста и конзервативаца Гордон Браун и Дејвид Камерон вероватно не би ни пристали на телевизијску новотарију у предизборној трци.

Предстојећи избори требало је да означе ренесансу конзервативаца и пад лабуриста после 13 година на власти.

Три дебате које је пратило по девет милиона гледалаца учиниле су да нико више не сме да предвиди састав будућег парламента. Истраживачи само констатују да је Ник Клег скочио са 18 одсто на више од трећине бирачког тела.

"Истраживање после треће дебате показује да Камерон и даље води са 41 одсто подршке али је сада на другом месту Клег са чак 32 одсто док је премијер Браун пао на треће место", каже Кејт Дејвис из "Ју гов" истраживачког центра

Чиме је 43-годишњи левичар, отац троје деце, освојио Британце. Из богате породице са богатом историјом али школован у јавној школи, студирао по Европи и Америци, не без несташлука и казни.

Непосредан у комуникацији, шармер који тврди да је спавао са најмање 30 жена, Клег се наметнуо као потпуна промена у односу на традиционалне лидере који су већ две године умешани у исте скандале са надуваним посланичким платама и сумњивим партијским донацијама.

Историјска промена на политичкој сцени 

Клег је користио сваку прилику да се представи као револуционар који ће из темеља променити политику Уједињеног Краљевства.

"Морамо другачије да радимо и да изградимо јачу и поштенију привреду. Како су нас њих двојица увалили у проблем, нећемо се извући. Морамо поштено да кажемо како ћемо штедети и мораћемо да разбијемо неодговорни банкарски систем како се никада више не би коцкали вашим новцем и вашим радним местима", каже Ник Клег лидер либерал-демократа.

"Њих двојица ће вам објашњавати зашто све то не може да се уради. А ја кажем да морамо другачије да радимо. Сасвим другачије", наглашава Клег.

Аналитичари оцењују да Ник Клег има реалне шансе да уђе у историју као човек који је сахранио традиционални двопартијски систем.

"Кључни захтев који се поставља пред трећу партију, либерал-демократе, јесте да промене изборни систем. Уколико им успе да нико не добије већину у парламенту и буде потребна мањинска влада коју ће они да подрже и ако као уступак за ту подршку добију промену изборног закона, на сваким следећим изборима добиће много више гласова и тада ће мањинске или коалиционе владе постати готово неизбежне", каже Филип Каули уставни историчар са Универзитета Нотингем.

Али, на овим изборима систем је стари, већински у којем је могуће имати апсолутну већину у парламенту и са мање од 40 одсто гласова колико конзервативци сада имају.

Зато је и даље неизвесно да ли ће Британија заиста добити мањинску владу која би донела освежење политичком животу, али и бриге инвеститорима који у временима кризе и неопходних реформи не воле нестабилне владе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи