Чавес: Лажан извештај Пентагона

Извештај Пентагона у којем се наводи да је мрежа елитне Иранске Револуционарне гарде присутна у Венецуели је лажна, поручио председник Уго Чавес. САД тражи изговор за нападе на Венецуелу, оцењује венецуелански председник.

Председник Венецуеле Уго Чавес одбацио је извештај Пентагона у којем се наводи да је мрежа елитне Иранске Револуционарне гарде присутна у тој земљи, рекавши да Сједињене Америчке Државе траже изговор да нападну Венецуелу.

У извештају Пентагона, који је прошле седмице достављен Конгресу, пише да су припадници Кудса, елитне јединице Револуционарне гарде, присутни у Латинској Америци, нарочито у Венецуели и да тамо јачају своје позиције.

Чавес је одбацио тврдње америчког министарства одбране, рекавши да је реч о "потпуним лажима" и да су оне поменуте у извештају да би САД "касније могле да оправдају било шта".

У извештају званичници Пентагона одвојено изражавају сумњу да би мреже иранске јединице у Венецуели могле да представљају претњу по САД. Шеф Пентагона Роберт Гејтс почетком априла боравио је у Латинској Америци и том приликом одбацио било какву војну претњу Ирана по Западну хемисфери.

Одговорност ајатолаху Али Хамнеију

Кудс су специјалне јединице Иранске Револуционарне гарде, задужене за операције у иностранству и директно су одговорне врховном лидеру, ајатолаху Али Хамнеију. Основане су током иранско-ирачког рата (1980-1988). Поред снага Кудс, Иран располаже ваздушним, копненим и поморским снагама, као и специјалним јединицама Басиџ.

Чавес је од доласка на власт 1999. године радио на јачању веза са Ираном, а две земље потписале су и низ споразума о сарадњи у области грађевинарства и пољоприреде. Војна сарадња, међутим, није била предмет споразума влада Венецуеле и Ирана.

Председник Венецуеле је, истовремено, оптужио власти Колумбије да су дозволиле америчкој авијацији да врши шпијунске операције у његовој земљи јер је, како је рекао, обавештајна служба Венецуеле дошла у посед транскрипта разговора америчког пилота и контроле лета, према којима је авион "РЦ-12" америчке војске полетео из колумбијске базе у Баранкиљи и кретао се дуж ваздушне границе две земље.

Портпаролка америчке амбасаде у Боготи није директно одговорила на Чавесове оптужбе, рекавши једино да су "САД и Колумбија укључене у бројне билатералне активности" приликом којих "поштују суверенитет других нација", наводи Асошијетед прес.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи