Норијега изручен Француској

Сједињене Америчке Државе изручиле су Француској бившег панамског диктатора Мануела Норијегу који је осуђен за прање новца.

Америчке власти изручиле су Француској бившег диктатора Панаме Мануела Норијегу који је осуђен за прање новца. Врховни суд те земље одбацио је жалбу Норијеге и он је депортован у Француску, преносе амерички медији.

Генерал Норијега (75) био је на власти од 1983. до 1989. године, најпре као амерички савезник. Вашингтон је у почетку жмурио на корупцију у Панами и Норијегине везе са наркодилерима, због чега су неки тај тип власти називали наркоклептократијом.

После изборне преваре 1989. године, уклоњен је са власти децембра исте године у америчкој инвазији и одведен у САД, где му је суђено за укљученост у трговину дрогом, рекетирање и прање новца.

Иако је његова казна званично окончана 2007. године, после 17 година проведених у затвору, њега су држали у притвору до одлуке о изручењу.

Норијега је све време држан у затвору на Флориди, и једина правна битка коју је добио била је додела статуса ратног заробљеника 1992. године.

Француске власти осудиле су га 1999. године за прање новца јер је користио средства зарађена од трговине дрогом за куповину станова у Паризу у износу од три милиона долара.

Норијега је осуђен у одсуству, али су Французи пристали на ново суђење и прети му казна од 10 година затвора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи