Јарослав Качињски кандидат за председника

Брат трагично настрадалог председника Пољске Јарослав Качињски одлучио да се кандидује за председника, како би наставио дело свога брата. Главни противник ће му бити садашњи председник парламента Броњислав Коморовски.

Јарослав Качињски, брат близанац покојног пољског председника Леха Качињског, страдалог у авионској несрећи, биће кандидат десничарске опозиционе партије "Право и правда" на председничким изборима у јуну, саопштила је пољска државна агенција ПАП.

"Трагична смрт председника, смрт патриотске елите Пољске, за нас значе само једно: ми морамо да завршимо њихову мисију", наводи се у саопштењу Јарослава Качињског, објављеном на сајту партије "Право и правда".

Качињски је позвао на сарадњу све који "желе да наставе дело жртава смоленске трагедије" и истакао да обавезе према Пољској захтевају превазилажење патње и решавање проблема.

Уколико нико од кандидата не добије више од 50 одсто гласова у првом кругу председничких избора, заказаних за 20. јун, други круг ће бити одржан 4. јула.

Очекује се да ће се у другом кругу наћи кандидат владајуће Грађанске платформе садашњи председник парламента и вршилац дужности шефа државе Броњислав Коморовски, који се сматра фаворитом на изборима, и Јарослав Качињски.

Према резултатима анкете коју је спровела Пољска телевизија ТВН, педесет одсто Пољака не подржава учешће брата трагично настрадалог председника у изборима.

Поред Качињског и Коморовског за изборе се пријавило још двадесет кандидата, који до 6. маја треба да скупе сто хиљада потписа да би се званично регистровали.

Превремени избори заказани су после погибије председника Леха Качињског у авионској несрећи 10. априла код Смоленска у Русији, у којој је погинуло свих 96 путника и чланова посаде, међу њима и представници војног врха земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи