Лажна вулканска узбуна

Нови сателитски снимци откривају да је небо над Великом Британијом било углавном ведро и да су облаци вулканске прашине били ретки и нису представљали опасност за авионе, пише Дејли Мејл.

Ваздушни простор Велике Британије био затворен под лажним изговором, односно није било облака вулканске прашине, откривају најновији сателитски снимци, пише британски Дејли Мејл.

Небо над Европом било је шест дана без авиосаобраћаја, а превозници су изгубили стотине милиона евра због приземљења њихових летелица.

Нови снимци откривају да је небо било углавном ведро и да су облаци вулканске прашине, тамо где су били присутни, углавном били ретки па нису представљали опасност за авионе.

"Сада је очито да на почетку кризе нисмо имали довољно информација. Истина је и да је било готово немогуће повремено детектовати облаке пепела на снимцима", рекао је Џим Мек Кена, из Управе за цивилно ваздухопловство.

Авиокомпаније ће покушати да, на основу сателитских снимака, извуку одштету од неколико десетина милиона евра, за губитке које су претрпели током застоја ваздушног саобраћаја, наводи лондонски лист.

Одлука Центра за контролу ваздушног саобраћаја, да затвори небо над Великом Британијом, донета је на основу дигиталних снимака Метеоролошког завода Велике Британије, који су упућивале на велики облак прашине који се ширио југоисточно од глечера Ејафјалајокул.

Максимална густина прашине износила је двадесети део границе који су одредили научници, британска Влада и произвођачи авиона.

"Уверен сам да су авиони могли да лете без проблема", рекао је шеф "Бритиш Арвејза" Вили Волш, нагласивши да је од почетка општу обуставу ваздушног саобраћаја сматрао претеранаом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи