Дух поверења између Русије и САД

Између Русије и САД потребан дух узајамног поверења из Другог светског рата, саопштили Медведев и Обама. Лидери се огласили поводом годишњице првог сусрета совјетских и америчких војника непосредно пред пораз нацистичке Немачке.

Русији и Сједињеним Америчким Државама је потребан дух узајамног поверења какав су две државе имале током Другог светског рата, да би изградиле право партнерство, саопштили су руски и амерички председник, Дмитриј Медведев и Барак Обама.

Двојица лидера огласила су се јуче заједничким саопштењем поводом 65. годишњице сусрета совјетских војника и њихових америчких савезника на реци Елби у близини немачког града Торгау, неколико дана пре коначног пораза нацистичке Немачке, пренео је Ројтерс.

"Атмосфера узајамног поверења и заједничке посвећености победи која је пратила историјско руковање на Елби посебно је потребна данас када Русија и Сједињене Државе граде партнерство за добробит стабилног и просперитетног света", наводи се у саопштењу које је објавио Кремљ.

"Уверени смо да, делујући "у духу Елбе" на једнакој и конструктивној основи, можемо успешно да решимо сваки задатак са којим се наше државе суочавају и ефикасно изадјемо на крај са изазовима новог миленијума", додаје се у саопштењу.

Обама је као приоритет своје политике ставио "ресетовање" односа са Москвом који су 2008. достигли најнижу тачку у периоду после Хладног рата, током сукоба Русије и Грузије.

Русија и САД су почетком априла потписали нови Споразум о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ) који се сматра кључним елементом Обамине политике смањења глобалне нуклеарне претње.

Медведев је изјавио да су Обама и он "променили атмосферу" у руско-америчким односима, подсетила је британска агенција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи