Британско извињење папи

Министарсво спољних послова Британије извинило се папи због "глупог документа" који је сачинио њихов службеник, а објавио "Сандеј тајмс". У "документу" папа се позива да отвори клинику за абортусе, благослови геј брак, а да кондом носи име "Бенедикт".

Ватикан би могао да зажали због најављене септембарске посете Великој Британији после документа који је сачинио службеник британског Mинистарства иностраних послова, а који је објављен у листу Сандеј тајмс.

Документ под насловом "Идеална посета" предлаже да се септембарска посета папе Британији обележи кондомом са именом "Бенедикт", папи је предложено да благослови један хомосексуални брак и отвори клинику за абортусе.

У документу пише и да би папа могао да се извини за Шпанску армаду и да отпева песму са краљицом, а приход би ишао у добротворне сврхе.

Поглавар Римокатоличке цркве позван је и да се "осврне" на злостављање деце од стране свештеника те цркве.

Бискупи из Нотингема ужаснути су документом који сматрају увредљивим, а запрепашћен је и шеф дипломатије Дејвид Милибанд.

Из британског Министарства иностраних послова поручују да су млађег сарадника, одговорног за документ, распоредили на "друге дужности", те да спорни документ не одражава став тог министарства.

Како се наводи, документ је британским функционерима поделила група од три или четири млађа службеника задужена за организацију папине посете. Спорна белешка је повучена, а против одговорних покренута је истрага.

Да би ублажио дипломатски скандал, британски амбасадор у Ватикану Френсис Кемпбел сусрео се с тамошњим званичницима и изразио жаљење због понашања британског службеника.

Нико од министара није имао увид у документ, јер је повучен чим су виши званичници сазнали за то, рекао је портпарол министрства иностраних послова, додајући да је одговорној особи "усменим и писаним путем речено да је учинио озбиљну грешку у расуђивању".

Посета папе Британији, која је најављено за 16. до 19. септембра, биће прва његова посета тој земљи од 1982. године, а требало би да се састане са британском краљицом Елизабетом II.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи