Протест због америчких база на Окинави

Oко 100.000 Јапанаца протестовало на Окинави, тражећи укидање или премештање америчких војних база са тог острва. Половина америчких база у Јапану се налази на Окинави.

Око 100.000 Јапанаца окупило се у месту Јомитан на Окинави, на протесту против ваздухопловних база, највећег упоришта америчких оружаних снага на Пацифику.

Великом митингу, како јавља АФП, присуствовали су највиши званичници Окинаве, као и градоначелници више од 30 јапанских градова.

Базе на Окинави једна су од последица јапанског пораза у Другом светском рату, а житељи тог јапанског острва се жале на буку, загађење ваздуха и свађе са америким војницима, па траже да се базе укину или да се преместе.

Америчке снаге у Јапану броје 47.000 војника, од чега је половина стационирана на Окинави.

На крајњем југоистоку тог јапанског острва налазе се, веома близу једна другој, три америчке војне базе, Кадена, Футенма и Јомитан, а све су у непосредној близини насељених места.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи