Више од 60 жртава напада у Ираку

У серији бомбашких напада у Ираку данас је погинуло 66 људи, док је више од 150 рањено, саопштили су ирачки званичници, који оптужују Ал Каиду да стоји иза напада.

У више бомбашких напада у Ираку, чија су мета већином били верници муслимани шиити, погинуло је 66 људи.

У разним деловима главног града Ирака је чуло се 13 експлозија у време муслиманских молитви, углавном, у близини шиитских џамија и пијаца, саопштио је извор из ирачког министарства унутрашњих послова, а пренео Ројтерс.

Портпарол багдадских снага безбедности генерал-мајор Касим ал-Мусави оценио је нападе као "освету за губитке које је претрпела Ал Каида".

"Очекујемо да ће такви терористички напади бити настављени", рекао је ал-Мусави.

Лидер огранка међународне терористичке мреже Ал Каиде у Ираку Абу Ајуб ал-Масри и Абу Омар ал-Багдади, први човек савезника те организације, групе Исламска држава Ирак, убијени су прошле недеље у акцији домаћих и америчких снага у руралном подручју северозападно од Багдада, подсетила је британска новинска агенција.

Најјача експлозија одиграла се свега неколико стотина метара од просторија радикалног шиитског свештеника Моктаде ал-Садра у четврти Багдада Садр ситију где су се верници окупили на молитви.

Два аутомобила бомбе и бомба постављена на путу експлодирали су око 13 сати и 30 минута по локалном времену, усмртивши 25 и ранивши 150 људи.

Грађани траже заштиту

Многи грађани који су се окупили на месту експлозије гађали су каменицама ирачке безбедносне званичнике фрустрирани њиховом немоћи да заштите град

Припадници снага безбедности су пуцали у ваздух како би растерали гомилу.

У другим бомбашким нападима у Ираку, погинуло је 33 људи.

У експлозији аутомобила бомбе и нападу бомбаша самоубице у близини једне шиитске џамије у четврти ал-Амин у југоисточном делу Багдада погинуло је 11 људи, док је пет људи погинуло у експлозији аутомобила бомбе у четврти ал-Хурија на северозападу престонице, саопштила је полиција, а пренео Ројтерс.

Неколико сати раније седам чланова једне породице је погинуло у серији експлозија у Халидији у провинцији Анбар 83 километара западно од Багдада, док је један полицајац погинуо покушавајући да демонтира бомбу.

Најмање 10 људи је рањено укључујући двојицу полицајаца

Ирачки званични су увели забрану кретања возила после експлозија, навео је Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи