Вулкански пепео поново над Скандинавијом

Нови облак вулканског пепела стигао до Скандинавије, па је ваздушни простор изнад делова Норвешке, Шведске и Финске поново затворен. Авио-саобраћај у осталим деловима Европе норамлизован.

Ваздушни простор изнад делова Норвешке, Шведске и Финске поново је затворен. Власти су саопштиле да је нови облак вулканског пепела, услед снажног ветра, стигао до Скандинавије.

Европска агенција за авио-саобраћај Евроконтрол претходно је пренела очекивање да ће ваздушни саобраћај изнад Европе бити потпуно нормализован, јер су у већини земаља ваздухопловне компаније успоставиле скоро потпуни ред летења.

Велика Британија обуставила је летове борбених млазних авиона типа "тајфун" како би обавила тестове безбедности, пошто је у моторима неколико тих авиона пронађен пепео.

Британска национална служба за авио-саобраћај саопштила је да ова одлука неће утицати на цивилни ваздушни саобраћај.

Званичници америчких ваздухопловних снага, упозорили су да би њихов највећи огранак борбених авиона у Европи могао да претрпи дугорочну штету, ако пепео из исландског вулкана настави да загађује атмосферу.

Ратно ваздухопловство Сједињених Америчких Држава послало је у претходна два дана десетак борбених авиона Ф-15 на пробни лет, али су саопштили да није прикупљено довољно података за повратак на уобичајени режим операција, упркос томе што је забрана за цивилне летове укинута.

Европска агенција за авио-саобраћај, Евроконтрол саопштила је, да ће у току дана бити обављено од 28.000 до 29.000 летова, што представља уобичајен број летова за Европу.

Авио-компаније уводе додатне летове и ангажују веће авионе, како би превезле многе путнике који су због обуставе летова већ неколико дана провели на аеродромима.

Научници из исландске метеоролошке службе саопштили су да вулкан испод глечера Ејафјалајокул, који је прорадио 14. априла после 200 година, избацује мање пепела, али да је и даље "прилично активан".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи