Строжа контрола финансијских токова

У говору о реформи финансијског система САД Барак Обама поручио банкарима са Вол Стрита да се припреме на строжу државну контролу финансијских токова, позвајући берзанске брокере да се противе променама. Земљи прети економски колапс ако се регулатива не промени, истако амерички председник.

Амерички председник Барак Обама поручио је банкарима и брокерима са Вол Стрита да се припреме на строжу државну контролу финансијских токова, јер земљи прети нови економски колапс ако се регулатива не промени.

Обама је у говору о реформи финансијског система у земљи, који је одржао у четвртак у Њујорку, позвао берзанске брокере да му се придруже, а не да се противе променама.

"Криза је настала услед неприхватања одговорности, од Вол Стрита до Вашингтона, што је уништило многе велике финансијске компаније и скоро довело земљу до друге Велике депресије", поручио је амерички председник, у говору на на њујоршком колеџу "Купер јунион", који је само неколико улица удаљен од Вол Стрита.

"Слободно тржиште не значи да можете да добијете шта год пожелите, када год то пожелите. Неки на Вол Стриту су заборавили да се иза сваке новчане трансакције налази породица која покушава да купи кућу, плати школу, започне посао, уштеди за пензију", рекао је Обама.

План америчког председника за финансијску реформу садржи пет кључних предлога за увођење система којим би се заштитили амерички порески обвезници у случају банкротства великих компанија, ограничење величине банака и дозвољеног ризика, транспарентност финансијских тржишта, заштита финансија потрошача и већа улога инвеститора и носилаца пензија у одлучивању о управљању њиховим уштеђевинама.

Обе партије за промене

И демократе и републиканци се слажу да мора доћи до промена, али се не слажу како до њих доћи.

"Морамо ово да урадимо како треба, јер би у супротном могли да угушимо промене, што би довело до гушења слободног тржишта и наше економије, па бисмо учинили више зла него добра", рекао је републикански сенатор из Јуте Орин Хеч.

Неки републиканци се питају да ли је оптужба против фирме "Голдман Сакс", коју је изнела Комисија за контролу промета хартија од вредности, случајно дошла баш у тренутку када председник Обама покушава да прогура свој план за финансијску реформу.

Има и оних неистомишљеника који сматрају да би овај закон могао да води ка будућој државној помоћи великим компанијама.

Секретар за финансије Тимоти Гајтнер одбацио је такве инсинуације, истичући да је неодржив "систем у којем инвеститори вуку рискантне потезе рачунајући да ће држава да их заштити ако не успеју".

Ипак, и поред прича о блокирању доношења закона, обе странке су сагласне да су близу договора о регулацији великих банака. Демократе најављују да ће гласање почети већ почетком идуће недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи