Избори у Киргизији 10. октобра

Председнички и парламентарни избори у Киргизији одржаће се 10. октобра, а 27. јуна референдум о новом Уставу, саопштила прелазна влада те земље. Русија Курманбека Бакијева не сматра председником Киргизије.

Прелазна киргиска влада саопштила је да ће се председнички и парламентарни избори одржати 10. октобра, а да ће пре њих, 27. јуна, бити организован референдум о новом Уставу.

Ово је на националној телевизији објавио Омурбек Текебаијев, потпредседник нове прелазне владе успостављене почетком априла после протеста у којима је погинуло више од 80 људи.

У протестима је свргнут киргиски председник Курманбек Бакијев који се од прошле седмице налази ван земље.

Сједињене Државе и Европска унија позвале су прелазну киргиску владу да закажу изборе како би се повратила стабилност у земљи.

Нови Устав о коме киргиски бирачи треба да се изјасне 27. јуна дефинише Киргизију као парламентарну републику, чиме се смањују овлашћења председника и спречава могућност за ауторитарну владавину, рекао је Текабајев.

"У овом нацрту (Устава) биће успостављен такав политички систем који спречава концентрацију власти у рукама само једне личности. Председник неће имати имунитет и чланове његове породице неће финансирати држава", додао је Текабајев.

Потпредседник прелазне владе је рекао да ће шеф државе, по нацрту новог Устава, живети од своје плате.

У новом Уставу се такође забрањује да једна политичка партија има више од 50 места у киргиском парламенту који има 90 места.

Претходним скупштинским сазивом доминирала је партија председника Курманбека Бакијева, Ак-Џол.

Прелазна киргиска влада оптужује председника Бакијева за корупцију и непотизам као и да је одобрио употребу оружја против опозиционих демонстраната током протеста почетком априла у главном граду Бишкеку, када је погинуло 85 људи.

Такође га оптужују и да је преваром победио на прошлогодишњим председничким изборима.

Бакијев, који је напустио земљу и налази се у Белорусији, јуче је изјавио да је он и даље шеф државе. Он је 15. априла побегао прво у суседни Казахстан, а претходно је поднео оставку по договору у коме су посредовали Русија и Сједињене Државе.

Из Казахстана је отишао у Белорусију где му је заштиту понудио председник Александар Лукашенко.

Бакијев је дошао на власт марта 2005. године такође у народној побуни. Велики број његових тадашњих сарадника га је, због ауторитарног понашања, после напустио и придружио се опозицији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи