Јапанци руше симбол препорода

Токијско Кабукиза позориште, симбол препорода Јапана после рата, биће срушено овог месеца. Сви заинтересовани да на месту позоришта буде небодер, сем многих Јапанаца, који дижу глас против уништења симбола ере "просвећеног мира".

Најпознатије кабуки позориште, токијски Кабукиза театар, храм традиционалног јапанског позоришта и симбол препорода државе после пораза у Другом светском рату, биће струшен овог месеца, пише француски недељник Експрес.

У Кабукизи су одигране најлепше кабуки представе, комади са музиком, песмом и плесом у коме мушкарци - онагата, играју све улоге, укључујући и женске, обучени у екстравагантне костиме, лица прекривена тешком шминком.

Због свега тога, али и због своје типичне архитектуре у стилу пагоде са црвеним фењерима, ово позориште је 2002. године било уврштено на листу јапанске културне баштине.

Са његовим рушењем, које би требало да уследи у току овог месеца како би се на том месту изградио небодер, сложиле су се чак и јапанска Агенција за културу и компанија Шочику која је власник позоришта.

Наиме, Кабукиза није саграђен по важећим нормама за пројектовање сеизмички отпорних конструкција. Позориште није, такође, прилагођено старијим и хендикепираним људима што се овде сматра великим пропустом.

Иако су власти најавиле поновну изградњу Кабукизе за 2013, многи Јапанци су подигли свој глас против рушења које ће земљу лишити једног од симбола ере Шова, односно ере "просвећеног мира", која је преобразила архипелаг у економску силу после пораза 1945.

Кабукиза је поново саграђен 1950. године, након рушења у америчким бомбардовањима током Другог светстког рата.

Колико Јапанци држе до свог позоришта сведочи и чињеница да су све последње представе распродате до последњег места.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи