Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Нови масовни удари ИДФ-а на Либан; Хезболах: Израел баца летке са "опасним кодом", повлачи информације са телефона

Сукоб Израела и Хамаса – 354. дан. ИДФ је извео нове ваздушне ударе широм Либана. Безбедносни извори навели су за Ројтерс да је у Бејруту убијен шеф ракетне јединице Хезболаха Ибрахим Кубаиси. Шеф УН за људска права Волкер Турк позвао је све који имају утицаја на Блиском истоку да спрече било какву даљу ескалацију непријатељстава између Израела и Хезболаха. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је, у обраћању пред Генералном скупштином Уједињених нација, на савез човечанства да се заустави геноцид у Појасу Газе.

Нови масовни удари ИДФ-а на Либан; Хезболах: Израел баца летке са "опасним кодом", повлачи информације са телефона Нови масовни удари ИДФ-а на Либан; Хезболах: Израел баца летке са "опасним кодом", повлачи информације са телефона

Након скоро годину дана рата у Појасу Газе, Израел преусмерава пажњу на своју северну границу на коју Хезболах испаљује ракете, подржавајући своје савезнике из Хамаса.

Израелска војска напала је Хезболах на југу Либана, у долини Бека на истоку Либана, подручја на северу Либана близу границе са Сиријом и предграђе Бејрута. У једном дану погодила је 1.100 циљева.

ИДФ тврди да је у Бејруту циљао високог заповедника Хезболаха Алија Каракија, шефа јужног фронта. Његова судбина је нејасна, наводе либански безбедносни извор.

Министарство здравља Либана, са друге стране, наводи да су у нападима на Либан погинуле 492 особе, укључујући 35 деце и 58 жена. Повређено је 1.645 особа.

Либански премијер Наџиб Микати осудио је интензивне израелске нападе, тврдећи да им је циљ уништење либанских села и градова. 

Због ескалације тензија, САД шаљу додатне војне снаге на Блиски исток, саопштено је из Пентагона.

Уједињене нације изразиле су дубоку забринутост због ескалације у Либану и могућег регионалног преливања сукоба, истичући да конфликти морају престати. 

Иранска револуционарна гарда наредила је свим припадницима да престану да користе уређаје за комуникацију након експлозије хиљада пејџера и воки-токија.

Велики број међународних авио-компанија продужио је суспензију летова за регион Блиског истока, посебно за Бејрут и Техеран.

За то време, у Појасу Газе ситуација не мирује. На мети израелске војске био је избеглички камп Нусеират. Погинуло је најмање 10 Палестинаца.

Израелска војска, са друге стране, тврди да је гађала командни центар Хамаса у том комплексу.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи