Читај ми!

Путин и Оланд задовољни решењем у случају "мистрала"

Председници Русије и Француске Владимир Путин и Франсоа Оланд сложили су се да је решење за носаче хеликоптера "мистрал" постигнуто у интересу обе стране, изјавио је прес секретар руског председника Дмитриј Песков.

"Председници су изразили задовољство око споразума у вези са проблемом 'мистрала'. Оно је донето у интерсу свих страна", рекао је Дмитриј Песков, јавио је Тас, преноси Танјуг.

"Они су, такође, изразили наду да ће дух међусобног разумевања и партнерства који су испољени током решавања проблема са Мистралима помоћи Паризу и Москви у решавању других питања у оквиру билатералне сарадње", рекао је Песков.

Француски председник Франсоа Оланд и његов египатски колега Абдел Фатах ел Сиси постигли су крајем септембра договор да Египат од Француске купи два носача хеликоптера "мистрал", пошто је уговор о њиховој куповини са Русијом раскинут.

Они су се сложили у начелу о условима по којима ће Египат купити два ратна брода "мистрал", наводи се у саопштењу Оландове канцеларије.

Француској, чија морнарица у свом поседу већ има три носача хеликоптера "мистрал", ови бродови нису потребни, чија је продаја Русији обустављена због украјинске кризе, навео је Ројтерс.

Оланд и руски председник Путин донели су у августу заједничку одлуку о прекиду уговора из 2011.

Уговор о куповини "мистрала" вредан 1,2 милијарде евра, који је потписала француска компанија "ДЦНС/СТX" са руском војном извозном корпорацијом "Рособоронескпрт" 2011. године, предвиђао је испоруку два француска носача хеликоптера Русији, од којих је један требало да буде испоручен 2014, а други 2015. године, подсетила је Раша тудеј.

Париз је, међутим, у новембру прошле године донео одлуку да уговор замрзне, након што је Запад наметнуо Москви санкције, оптуживши је за анексију Крима и пружање подршке проруским снагама на истоку Украјине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи