Читај ми!

Путин: Решење за Сирију у јачању легитимне власти

Решење за Сирију је само у јачању актуелне легитимне владе Сирије и њеном подстицању на дијалог, као и пружање помоћи у борби против тероризма, рекао је руски председник Владимир Путин у интервјуу уочи одласка на заседање Генералне скупштине УН.

На питање да ли његова земља покушава да спасе сиријско руководство са председником Башаром ел Асадом на челу, Владимир Путин је одговорио потврдно, преноси Танјуг.

"По мом дубоком уверењу, поступање у другом правцу, усмерено на рушење легитимне владе, створиће ситуацију која се може видети у другим земљама региона или у другим регионима, на пример у Либији, где су разрушене државне институције", рекао је Путин и додао да се, на жалост, слична ситуација уочава и у Ираку.

Путин је у интервјуу за емисију "60 минута" америчке телевизији Си-Би-Ес рекао да само сиријски народ има право да решава ко и како ће владати земљом.

"Нема другог начина за решење сиријске кризе осим јачања актуелних државних институција и помоћи њима у борби против тероризма, уз истовремено подстицање на дијалог са здравим делом опозиције и спровођење реформи", истакао је Путин, преноси РИА Новости.

Франс прес подсећа да ће се Путин следеће недеље срести са америчким председником Бараком Обамом на маргинама заседања ГС УН, уз оцену да је најновија изјава руског председника само нагласила јаз између два лидера.

Вашингтон инсистира да је Асадов бруталан третман сопственог народа корен узрока сиријског конфликта и да је омогућио појављивање екстремистичке групе Исламска држава.

С друге стране, Москва сматра да је џихадистичка претња настала после погрешне америчке окупације Ирака и ваздушних напада НАТО-а који је помагао либијским побуњеницима да збаце либијског лидера Моамера ел Гадафија.

Крајем јуна Путин је предложио сиријском руководству и земљама региона, укључујући Турску, Јордан и Саудијску Арабију, удруживање ради борбе против ИД као и да Москва позива међународну коалицију, предвођену САД, да сарађују са сиријским властима у борби против ИС под окриљем Савета безбедности УН.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи