Читај ми!

Лидери ЕУ: Најважније заштитити спољне границе

Лидери Европске уније у Бриселу разматрају хитне мере да се "обезбеди чврсто контролисање спољне границе ЕУ" и на спољним улазним тачкама у Европу утврди да ли су то лица која могу добити азил, као и да се уз велику финансијску подршку створи ситуација у Сирији и суседству да избеглице више не хрле у Европу, изјавио је француски председник Франсоа Оланд.

Председник Европског савета Доналд Туск је објаснио да је "најхитније то да се поново успостави надзор над спољним границама ЕУ, јер иначе неће имати смисла да се говори о јединственој имиграционој политици Уније", преноси Бета.

Већина шефова држава или влада ЕУ су долазећи на данашњи самит у Бриселу истакли као велики корак напред договор да се укупно 160.000 већ пристиглих избеглица преразмести у свим чланицама Уније, иако с тим и даље нису сагласне Чешка, Словачка, Мађарска и Румунија.

Оланд је навео да ће ЕУ издвојити позамашна средства за стварање услова за прихватљив живот избеглица у Турској, Јордану и Либану, "како не би и даље били у искушењу да крећу у Европу".

Француски председник је, на питање како ће ЕУ решити проблем да се неке чланице не слажу с политиком прерасподеле избеглица, односно желе да приме имигранте који нису муслимани, узвратио да је "Европска унија заједница одређених вредности и начела".

"А они који не желе да поштују та начела", додао је Оланд, "морају себи поставити питање свог присуства у Европској унији".

Замољен да каже како ЕУ намерава да реши суштинске узроке масивне навале избеглица и миграната у Европу, а то је пре свега рат у Сирији и терор исламиста, и да ли у таквом међународном настојању има места и за Русију, француски председник је одговорио да "сви они који могу томе допринети, имају своје место".

Оланд је ту навео међународну конференцију у Женеви о решавању сиријске кризе као оквир за међународну акцију за решење сукоба у Сирији.

Висока представница ЕУ Федерика Могерини је уочи самита ЕУ истакла да се тежи политичком решењу за стабилизацију унутрашњих прилика у Сирији.

Проблем са којим ће се годинама хватати укоштац

Туск и више челника ЕУ упозорили су да је мигрантска криза погодила целу Европу, да је то проблем с којим ће се годинама хватати укоштац и да је реч о милионима лица која су побегла или су расељена унутар Сирије, али и Ирака и још неких земаља.

"Данас морамо припремити опипљив план с обзиром на расправе и хаос који нас је погодио последњих недеља", рекао је Туск, а неки коментатори су препознали и посредну критику на рачун поступања Немачке у мигрантској кризи, кад је он приметио да су се "многи мигранти осетили позваним да дођу у Европу".

Према изворима заседања, грчки званичници су се нашли на удару критика и притисака неких партнера у ЕУ због тога што грчке власти не надзиру спољне границе Уније, већ неконтролисано пропуштају све избеглице и економске мигранте, којих је досад преко Грчке дошло 350.000.

Грчки званичници су узвратили да је грчким властима изузетно тешко да надзиру долазак миграната на многобројна острва у непосредној близини Турске, која не чини ништа да заустави њихов долазак.

Европски лидери би требало да усвоје темељите мере и обезбеде средства и људство за осетно појачање надзора спољних граница ЕУ у Грчкој и Италији, а наглашено је и да се мора осетно ојачати сарадња и пружити сва нужна помоћ Србији и Македонији, преко којих таласи миграната хрле даље у ЕУ.

Према управо објављеним подацима ОЕБС-а, до краја ове године ће преко милион лица затражити азил у ЕУ, а од тога изгледе да заштиту у Унији добију имају њих између 350 и 450 хиљада.

 Нацрт документа: Јача контрола спољних граница ЕУ

Лидери Европске уније обавезаће се у Бриселу да ће ојачати контролу европских граница према спољном свету у настојању да савладају избегличку кризу, произлази из нацрта документа у који је имала увид агенција АП. АП наводи да лидери хоће да се агенције ЕУ "ухвате укоштац са драматичном ситуацијом на спољним границама и ојачају контролу на њима", преноси Бета.

Нацрт текста, који би ипак могао да претрпи измене у току данашњег самита у Бриселу, позива чланице ЕУ да издвоје више људи и опреме на границама европског блока и за полицијске агенције и канцеларије за азил.

Они такође траже више новца да би се помогло решавање суштинских разлога због којих људи напуштају своје домове у Африци и крећу у Европу и већа средства за земље као што су Турска, Либан и Јордан да им се помогне око збрињавања избеглица из Сирије, Ирака и Авганистана.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи