Читај ми!

Напади Боко харама у Нигерији, више од 100 убијених

Више од 20 људи је убијено у бомбашком нападу Боко харама на гарнизонски град Монгуно, на удаљеном североистоку Нигерије, а више од 100 у граду Маидугури, саопштили су сведоци.

Североисточни координатор Националне агенције за ванредне ситуације Ибрахим Абдулкадир рекао је да је у ноћном нападу на Монгуно, у недељу, погинуло између 25 и 28 људи, док локали становници наводе да их је најмање 21, преноси Танјуг.

Вести о експлозији су споро стизале због лоше комуникације са удаљеним градом, који је 140 километара далеко од Маидугурија, главног града покрајине Борна.

Тај други град је нападнут у исто време, серија експлозија потресла је џамије, нападачи су убијали вернике и фудбалске навијаче који су у близини на телевизији гледали утакмицу.

Укупно је убијено 117 људи.

Исламисти Боко харама су заузели Монгуно у јануару, после најсмртоноснијег напада за шест година побуне, у оближњем граду Бага, на језеру Чад, када је на стотине људи погинуло. Војска је повратила контролу над градом, у којем живи нигеријски саветник за националну безбедност Бабагана Монгуно, преноси АФП.

Абдулкадир је навео да је експлозију проузорковао бомбаш самоубица, али локални трговац Аламин Ахмед тврди да је бомба вероватно била сакривена у врећу са робом, намењену за пијацу. Он је додао да је бомба касније експлодирала и убила много људи, додајући да је лично евакуисао 21 особу.

Други трговац Мухутари Дан Нигер је рекао да је експлозија уништила продавнице у околини, додајући да је видео најмање 23 мртва тела и више од 20 повређених.

У држави Борно, полиција није била доступна за коментар.

Борно је област која је највише погођена порастом насиља, од 29. маја, када је дужност председника преузео Мухамед Бухари, који је овбећао да ће сломити Боко харам. Од тада је најмање 1.100 људи изгубило живот, а главне мете напада су пијаце, џамије и аутобуске станице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи