Читај ми!

Папа у Белој кући: Заштитити рањиве у свету

Председник САД Барак Обама приредио је у Белој кући званичан дочек папи Фрањи који је допутовао у вишедневну посету САД.

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања изразио је задовољство што је као дете имиграната гост Сједињених Америчких Држава, које су у великој мери изградиле имигрантске породице, стављајући на тај начин невоље миграната у средиште пажње његове посете, преноси Танјуг.

"Као син из једне имигрантске породице, срећан сам што сам гост у овој земљи, коју су у великој мери изградиле такве породице", рекао је папа Фрања у Белој кући.

"Желео бих да сви људи и жене добре воље у овој великој земљи подрже напоре међународне заједнице да заштити рањиве у свету", рекао је поглавар Римокатоличке цркве пореклом из Аргентине, а преноси Франс прес.

Папа Фрања је, како наводи Ројтерс, позвао САД да помогну у решавању проблема климатских промена "у овом критичном историјском тренутку" и Американце да граде истински толерантно и инклузивно друштво.

Поздрављајући папу у Белој кући, амерички председник Барак Обама је похвалио поглавара Римокатоличке цркве што је унео етичку и религиозну тежину у напоре за решавање климатских промена.

"Ви нас подсећате да имамо обавезу да штитимо нашу планету – величанствен божји дар нама", рекао је Обама.

Председник САД је, такође, похвалио папу због непроцењиве подршке при превазилажењу анимозитета и означавању "новог почетка" у односима САД и Кубе.

Ројтерс извештава да је око 15.000 људи пратило дочек на Јужном травњаку у Белој кући 78-годишњег папе, који је за ову прилику одступио од уобичајене праксе и окупљенима се обратио на енглеском језику.

Да се никад не понове педофилски злочини 

Папа Фрања поручио је америчким бискупима окупљеним у катедрали "Сент Метју" у Вашингтону да треба да делују тако да се злочини педофилије који су потресли америчку цркву "никад више не понове", преноси Танјуг.

"Знам колико су у вама урезане ране последњих година, и ја сам вас пратио у вашем великодушном ангажовању да излечите жртве... и да наставите да делујете да се такви злочини више никад не понове", рекао је у свом говору папа, који је ову тему само овлаш дотакао.

Скандал са свештеницима педофилима био је најјачи током 1980-их година и у великој мери је дискредитовао католичку цркву у САД, а одштета која је плаћена жртвама уништила је више бискупија. Хиљаде деце и адолесцената сексуално је злостављано од стране свештеника, а неки бискупи су затварали очи на та догађања и штитили свештенике оптужене за злостављање.

Ова тема била је само делић дугог папиног говора америчким бискупима. Папа Фрања је говорио о бројним другим темама пре него што је кратко поменуо тај скандал, што ће вероватно разочарати удружења жртава, наводи агенција Франс прес.

Папа, који се налази у посети САД, од петка до недеље боравиће у Филаделфији где ће присуствовати светском скупу породица и могуће је да ће тада поново да се дотакне тог скандала у једној од подручја САД која је њиме била највише погођена.
 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи