Читај ми!

Египат ослободио помиловане новинаре "Ал Џазире"

Египатске власти пустиле из затвора двојицу новинара сателитске телевизиске станице "Ал Џазире" пошто их је помиловао председник Абдел Фатах ал Сиси.

Затвореници су амнестирани поводом највећег исламског празника Курбан-бајрама, преноси Танјуг.

Канађанин Мохамед Фахми и египатски држављанин Бахер Мохамед, ухапшени су у децембру 2013, а прошлог месеца су на поновљењом суђењу осуђени на три године затвора због објављивања, како је суд навео, лажних вести и због пристрасног извештавања.

Помиловање је дато дан пре поласка Ал Сисија у Њујорк где ће присуствовати Генералној скупштини Уједињених нација.

Фахми и Мохамад ослобођени су неколико сати после објаве о помиловању и полиција их је одвезла до једног предграђа у Каиру.

Трећи новинар који је био укључен у случај, Аустралијанац Питер Гресте, такође је помилован раније ове године када је депортован из Египта у Аустралију.

Тас наводи да ће на слободу изаћи и песник и романиста Омар Хазек, ухапшен због кршења закона о демонстрацијама, а већина амнестираних оптужена је за исто дело и учешће у недозвољеним протестима 2013. године.

Ослобођена ће бити и активисткиња за заштиту људских права Сана Сејф, ухапшена летос и осуђена на две године затвора.

На списку амнестираних је 16 жена а по указу сви ослобођени треба да буду пуштени већ данас.

О амнестији су саопштиле снаге безбедности и египатска државна новинска агенција, наводећи да су њоме обухваћени затвореници који су 2013. учествовали на забрањеним демонстрацијама, као и неки од њих који су болесни.

"Она је део Ел Сисијеве иницијативе из децембра да ослободи већи број младих", наводе извори из председништва, пренео је Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи