Конференција о мигрантској кризи на Западном Балкану 8. октобра

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини најавила је да ће почетком октобра бити одржана конференција на високом политичком нивоу посвећена проблему избеглица на Западном Балкану.

Федерика Могерини је, након данашњег колегијума Европске комисије у Бриселу, рекла да ће конференција бити одржана 8. октобра у Луксембургу, преноси Танјуг.

"Када је реч о земљама Западног Балкана и тој рути, имаћемо конференцију 8. октобра у Луксембургу, на којој ће учествовати министри спољних и унутрашњих послова земаља чланица и земаља региона и Турске", рекла је Могерини.

Висока представница је рекла да ће теме бити управљање кризом и прихват миграната.

"То је заједничка криза и морамо је заједно решити", поручила је Могерини.

Упозорење због кршења правила азила

У међувремену је Европска комисија упозорила да се 19 држава чланица Европске уније, укључујући Француску и Немачку, суочава са могућим санкцијама због пропуста у примени правила по питању тражилаца азила који долазе у Европу.

"Време је да државе чланице преузму одговорност и ураде оно што треба да ураде", рекао је потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс, пренео је АФП.

"Наш заједнички европски систем азила може да функционише само ако сви играју по правилима", истакао је Тимерманс.

Упозорења на кршење правила послата су Аустрији, Белгији, Бугарској, Кипру, Чешкој, Немачкој, Естонији, Грчкој, Шпанији, Француској, Мађарској, Литванији, Луксембургу, Летонији, Малти, Пољској, Румунији, Шведској и Словенији, навео је АП.

Лидери ЕУ присуствују данас на ванредном самиту у Бриселу посвећеном избегличкој кризи.

Министри унутрашњих послова земаља ЕУ у уторак су великом већином усвојили план о прерасподели око 120.000 избеглица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи