Читај ми!

Хан: Отворите границе и стишајте реторику

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан затражио је од свих држава Западног Балкана да отворе границе за несметан проток робе и стишају реторику.

"Позивам све земље Западног Балкана да се одговорно понашају према мигрантима, а посебно да не затварају граничне прелазе", рекао је Хан новинарима уочи заседања колегијума Европске комисије, не помињући директно случај Србије и Хрватске, преноси Танјуг.

Хан је рекао да затварање прелаза за камионски саобраћај има директне економске последице по цео регион.

"Ако су границе затворене, ако камиони не могу да пролазе, то има непосредне последице на економску ситуацију у региону и то морамо избећи", каже комесар за проширење и суседство, преноси Бета.

Упитан да прокоментарише "царински рат" између Србије и Хрватске, Хан је рекао да Европска комисија "покушава да арбитрира".

Навео је да је јуче телефоном разговарао са премијером Србије Александром Вучићем и шефицом хрватске дипломатије Весном Пусић, а разговарао је и са министром за рад и социјалну политику Александром Вулином, који је био у посети Бриселу.

"Знам да није лако, али сада је потребно вербално разоружање када је реч о изјавама и саопштењима, јер оштре речи не помажу", истакао је европски комесар.

Хан је навео да је ЕУ спремна да помогне земљама Западног Балкана, пре свега Србији и Македонији, да изађу на крај са избегличком кризом. Додао је да ће ЕУ помоћи и Турској средствима од милијарду евра.

Европски комесар је најавио да ће у петак посетити Београд и са Вучићем обићи кампове за избеглице. Нагласио је да је помоћ ЕУ битна "зато што то није проблем земаља Западног Балкана, већ су оне такође жртве те ситуације".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи