Читај ми!

Ле Пенова на суду због подстицања расне мржње

Лидерки француске крајње десничарске странке Национални фронт Марин Ле Пен наложено је да се у октобру појави на суду, на основу оптужби за подстицање расне мржње након што је пре пет година упоредила муслиманске уличне молитве са нацистичком окупацијом, саопштили су извори из француског правосуђа.

Марин ле Пен је агенцији Франс прес јуче рекла да намерава да присуствује суђењу, преноси Танјуг.

"Да, наравно. Не бих пропустила такву прилику", рекла је Ле Пенова.

Спорно поређење Ле пенова је направила у децембру 2010. године у тренутку када се борила да преузме руковођење странком од свог оца, пожаливши се да у Француској постоји "10 до 15" места на којима се муслимани моле на улицама испред џамија када су пуне.

"То је окупација дела територије, предграђа где се примењује верски закон. Јесте да нема оклопних возила нити војника, али је то ипак окупација и утиче на становнике", рекла је тада окупљеним присталицама у Лиону.

После тих коментара, који су изазвали гнев у Француској, против Ле Пенове је покренута истрага због подстицања расне мржње, која је закључена без резултата, подсећа француска агенција.

Међутим, тужба једног удружења је довела до покретања правосудне истраге у јануару 2012. године, а Ле Пенова је оптужена у јулу 2014. након што је остала без имунитета који је уживала као члан Европског парламента, после гласања које су захтевале француске власти.

Откако је дошла на чело странке 2011. године, Марин ле Пен је покушала да ублажи њен имиџ и забележила низ изборних успеха.

Ипак, Национални фронт (ФН) остаје чврсто антиевропски и антиимиграционо настројена, а Ле Пенова игра на карту мигрантске кризе у настојању да придобије гласове уочи регионалних избора у децембру и, према резултатима анкета, њена странка већ води у неколико региона.

Упркос све већој популарности, имиџу ове екстремно десничарске странке нашкодио је јавни спор између Марин и њеног оца, оснивача партије Жан-Мари Ле Пена, који је довео до његовог избацивања из странке после низа контроверзних коментара.

Марин Ле Пен је закључила да је "што је много, много је" када је њен отац поновио став да су нацистичке гасне коморе само "детаљ" у историји.

ФН се, такође, суочава са оптужбама за проневеру новца у оквиру текуће истраге о финансирању изборне кампање, подсећа АФП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи