Читај ми!

Буркина Фасо, потписан споразум између пучиста и војске

Припадници елитне председничке гарде, који су прошле недеље извели државни удар у Буркини Фасо, и чланови војске лојалне актуелној влади потписали су ноћас споразум како би избегли избијање насиља, изјавио је вођа етничке заједнице Моси Мого Наба који је учествовао у постизању споразума.

Мого Наба је додао да је, потписивањем споразума, председничка гарда пристала да напусти улице Уагадугуа и врати се у касарне, а припадници војске лојални влади да се повуку на 50 километара од главног града, преноси Танјуг.

"Желе да избегну сукобе између војника. Они су ти који морају штитити народ и оно што им припада. Молим све да опросте", рекао је Наба.

Привремени председник Буркине Фасо Мишел Кафандо, којег су прошле недеље привели припадници председничке гарде током војног удара, изјавио је да се вратио на место шефа државе и да је обновио цивилну транзиоциону власт у земљи.

"Вратио сам се на посао", поручио је он новинарима у Министарству спољних послова те земље, преноси Ројтерс.

Припадници председничке гарде, који подржавају смењеног председника Блеза Компаореа, прошле недеље су упали на састанак државног кабинета и привели као таоце привременог председника Мишела Кафандоа и чланове владе неколико недеља уочи председничких избора.

Кретање ће им бити ограничено на њихову базу у кампу Наба Кум Два, а морају да направе попис залиха оружја у року од 72 сата.

Након ванредног самита Економске заједнице западноафричких земаља (ЕКОВАС) у Нигерији, који је одржан јуче, очекује се да шефови држава Сенегала, Тога, Бенина, Гане, Нигера и Нигерије допутују данас у Буркину Фасо како би се уверили да је председник те земље поновно постављен на чело државе.

Прошле среде ухапшен је Кафандо и постављен генерал Диндере за новог лидера да би уследили сукоби у којима је најмање 10 људи погинуло и више од 100 рањено.

У земљи је растао бес због мировног споразума Западне Африке уз помоћ посредника за оконцацње најновије кризе у тој бившој француској колонији.

Француски председник Франсоа Оланд захтевао је да сви који су укључени у пуч, одмах положе оружје и предају власт легитимним властима или ће се суочити са последицама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи