Читај ми!

Постигнут договор о расподели избеглица у ЕУ

Министри ЕУ договорили су се о расподели 120.000 избеглица. Чешка, Словачка, Румунија и Мађарска гласале су против квота за пријем избеглица, док је Финска била уздржана. Шефови држава и влада чланица ЕУ сутра о примени споразума.

"Великом већином" гласова држава чланица, министри унутрашњих послова и правде Европске уније у Бриселу усвојили су резолуцију о прерасподели 120.000 избеглица међу државама чланицама ЕУ.

Шеф дипломатије Луксембурга Жан Аселборн, чија земља у овом семестру председава ЕУ, је након ванредног министарског састанка у Бриселу рекао да му је жао што није дошло до консензуса, али даје већинска подршка плану била далеко већа од оне која је по правилнику неопходна, преноси Танјуг.

"Убеђен сам да ће оне земље које су гласале против спроводити план", казао је Аселборн и додао да постигнути компромис укључује прихватање квота за пријем миграната по добровољном, а не обавезујућем принципу.

Аселборн је, међутим, истакао да земље немају право да одбију план који су министри већином изгласали, јер им у супротном следи покретање прекршајне процедуре и финансијске казне.

Против плана ЕК, који у зависности од капацитета сваке од 28 чланица, гласале су Чешка, Словачка, Румунија и Мађарска, док је Финска била уздржана.

Пољска пристала на квоте, иако се првобитно противила плану.

Пропорцијалан распоред 54.000 избеглица

Аселборн је рекао да ће око 54.000 "вишка избеглица", који се тренутно налазе у Мађарској, бити расељено по пропорционалном принципу.

Према плану, избеглице из Италије, Грчке и Мађарске биће премештене у друге земље ЕУ, наводи Би-Би-Си.

План о расподели избеглица ступиће на снагу у следеће две године.

Први потпредседник ЕК Франс Тимерманс је, парафразирајући Винстона Черчила, рекао да је ЕУ данас "ишчупала победу из чељусти пораза".

"Доказали смо да смо у стању да доносимо одлуке", казао је он и додао да ће сада бити потребан и дугорочан напор да се помогне избеглицама у прихватним логорима ван ЕУ и да се зауставе ратови који доводе до масовног померања становништва.

Европска комисија је у саопштењу за медије поздравила исход састанка, констатујући да је начињен важан корак у превазилажењу мигрантске кризе.

Шефови држава и влада чланица ЕУ разговараће о тој теми на ванредном самиту сутра у Бриселу.

Ванредни састанак министара полиције и правде, други последњих осам дана, протекао је у знаку оштрих подела западноевропских чланица, предвођених Немачком и Француском, и Чешке, Словачке, Мајарске, Румуније и Пољске, које су се успротивиле идеји да им се из Брисела намећу квоте за пријем миграната.

Чешка је најавила да ће преко Европског суда покушати да оспори легалност плана Европске комисије, док Словачка пристаје да прими само мигранте хришћанске вере.

Хрватски министар полиције Ранко Остојић је превремено напустио састанак незадовољан што у дискусији о плану за расељавање 120.000 миграната у Грчкој, Италији и Мађарској није посвећено више пажње ситуацији са мигрантима у Хрватској.

Први ванредни састанак министара унутрашњих послова прошле недеље завршио се без договора о плану Европске комисије за солидарно распоређивање око 120.000 избеглица увођењем обавезујућих квота.

У Прагу је у понедељак одржан мини-самит министара пет средњоевропских земаља које се највише противе да им из Брисела намећу квоте за пријем азиланата, са циљем стварања заједничке платформе.

На том састанку, који је окупио шефове дипломатија Чешке, Словачке, Пољске, Мађарске и Румуније, договорено је да се уместо расељавања избеглица по ЕУ усмери више напора у контролу спољних европских граница и успостављање прихватних центара на Блиском истоку и Балкану.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи