Читај ми!

Министри ЕУ поново о избегличкој кризи

Министри унутрашњих послова и правде држава чланица Европске уније окупили су се у Бриселу по други пут у последњих осам дана, како би покушали да превазиђу поделе у вези са решавањем избегличке кризе. Пред почетак састанка најавили су да су припремили текст чијем се усвајању надају.

Француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев је рекао да Француска жели да до вечерас са европским партнерима постигне договор како би се што пре примениле заједничке мере које ће сведочити о хуманости, одговорности и спремности ЕУ да се избегличка криза реши, преноси Танјуг.

Предлог Француске је, како је навео, да буду успостављени центри за пријем и разврставање миграната и избеглица, да буде успостављен механизам њиховог враћања у земље из којих долазе, као и да буду ојачане спољне границе ЕУ, уз знатно оснаживање механизма Фронтекса.

Луксембуршки министар спољних и европских послова, задужен и за питања имиграције и азила, Жан Аселборн, рекао је да је "на столу" текст на којем су министри ЕУ радили и о којем су постигли консензус, који он сматра "прилично уравнотеженим". Истакао је да се нада да ће бити усвојен вечерас.

Министар правосуђа и миграција Шведске Морган Јохансон рекао је да сматра да ће на састанку бити нађено решење.

"Мислим да сви желимо да постигнемо споразум. Мислим да је важно за све земље Шенгена да нађу решење за спољне границе и да одговоримо на овај изазов са којим се суочавамо у Европи", рекао је Јохансон и додао да очекује да ће дискусија бити добра.

Члан Европске комисије задужен за питање миграција Димитрис Аврамопулос рекао је да је питање миграција егзистенцијално питање за Европу.

"Ово је тест да ли Европа може да постигне сагласност и решење. Али такође ово је тренутак да покажемо да ли заиста мислимо када говоримо о одговорности и солидарности", истакао је Аврамопулос.

Први ванредни министарски састанак се прошле недеље завршио без договора о плану Европске комисије да на основу задатих квота за солидарно распоређивање око 120.000 миграната путем увођења обавезујућих квота. Дипломатски извори кажу да ће и данас бити тешко доћи до компромиса.

Амбасадори држава чланица при ЕУ, који су прошлог викенда и јуче интензивно радили на усаглашавању заједничког става растали су се синоћ недовршеног посла. Разговори су се наставили јутрос и трајали су до почетка министарског састанка.

Једна од могућности са којом се спекулише је да земље чланице, уместо обавезујућих квота пристану да приме мигранте на добровољној бази, али такав компромис није прихваћен на прошлом састанку, па је неизвесно да ће данас бити усвојен.

С обзиром на растући јаз између две групе, аналитичари процењују да ће коначна одлука бити препуштена шефовима држава и влада чланица ЕУ, који ће се на ванредном самиту у Бриселу окупити сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи