Читај ми!

Политико: Кривци за суспензију Шенгена

Затварање појединих унутрашњих граница ЕУ због избегличке кризе, макар и привремено, изазвало је забринутост јавности и грађана ЕУ за будућност Шенгенске зоне и слободно кретање људи и робе. Амерички портал "Политико" направио листу "главних криваца" за суспензију Шенгена.

Mеђу кривцима за суспензију Шенгена, на листи коју је направио Политико, су сиријски председник Башар Ел Асад, амерички председник Барак Обама и бивши председник Џорџ Буш, преноси Танјуг.

Први на листи је Асад, који је означен као покретач грађанског рата услед којег је око девет милиона људи остало без својих домова, а више од три милиона отишло у избеглиштво.

Мађарски премијер Виктор Орбан ушао је на листу као екстремни десничар који жицом брани хришћанску Европу од муслимана и човек који је изазвао проблеме у ЕУ.

Одмах иза њега сврстан је турски премијер Реџеп Тајип Ердоган као аутократски исламиста који је обновио рат са Курдима и који толерише кријумчарење људи из Турске у Грчку.

Двојица америчких председника, бивши и актуелни - Буш и Обама такође су означени као кривци, први јер је инвазијом на Ирак подстакао експанзију радикалних исламиста, а други јер није утицао на ситуацију у Сирији.

Британски премијер Дејвид Камерон, наводно је одговоран јер се Лондон дистанцирао од одговорности за пријем избеглица и затворио пролаз преко Ламанша, користећи чињеницу да није део Шенгенске зоне.

Банде кријумчара људи из Либије, са Блиског истока и из Африке означени су као још један фактор кризе која је пореметила Шенген, будући да користе очајнички положај избеглица да би их уценили и узели им новац.

На листи се нашла и француска десничарка и лидерка опозиционог Националног Фронта Марин Ле Пен, која заговара повратак националних граница у ЕУ.

Ајуб ел Казани, радикални исламиста који је недавно наоружан ушао у брзи воз на линији Амстердам-Париз и покушао да изведе напад на путнике, али је осујећен, изазвао је страх власти и утицао на одлуку да се на границе држава ЕУ поново уведу контроле.

Мехди Немуш, такође исламски терориста, извео је прошле године напад на посетиоце музеја у Бриселу и убио четворо људи, а затим успео да побегне у Француску захваљујући отвореним границама.

Исијас Афверки, председник Еритреје који важи за диктатора, проузроковао је својом страховладом да многи млади људи напусте земљу и наставе живот у Европи.

Иако последњи на листи, самопроглашени калиф Исламске државе Абу Бакр ел Багдади један је од најодговорнијих за егзодус становништва Сирије и Ирака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи