Читај ми!

Почела демонтажа руске опреме са француских "мистрала"

Са носача хеликоптера "мистрал" који су грађени у Француској по наруџбини Русије, почела је демонтажа опреме, објавио је руски лист "Комерсант".

"Стручњаци су већ почели демонтажу опреме", рекао је листу Комерсант представник компаније DCNS Емануел Годез и додао да ће то потрајати неколико недеља.

Главне послове обавиће француска страна под контролом руских стручњака.

Њима, пре свега, предстоји да демонтирају системе за везу и управљање (укључујући ракетно оружје и артиљерију), борбене информационо-управљачке системе, модуле за управљање посаде хеликоптера, кабловске стазе, као и друге елементе носача хеликоптера "мистрал", који треба да буду враћени руским произвођачима.

Према речима генералног секретара за одбрану и националну безбедност Француске Луја Готјеа, који је представљао страну у преговорима с потпредседником руске владе Дмитријем Рогозином о решавању проблема у вези са уговором, за процес демонтаже "одређено је шест месеци".

Вредност те опреме је процењена на приближно 50 милиона евра.

Делове брода, произведене по специјалној наруџбини у Русији, Париз је већ откупио од Москве, али није добио сертификате за крајњег купца.

Они се налазе у Министарству одбране и биће предате француској страни по завршетку демонтаже опреме.

После тога Француска ће постати власник бродова али чак и тада ће моћи да их прода трећој страни само узимајући у обзир став Русије, наводи Комерсант.

Лист подсећа да су 5. августа председници две земље Владимир Путин и Франсоа Оланд ставили тачку на судбину два носача хеликоптера "мистрал", које су стране покушавале да реше скоро годину дана.

Истог дана је на рачун једне банке, а затим и у Државни трезор Русије било пребачено више од милијарду евра компензације (950 милиона евра за отказивање испоруке два брода и 67,5 милиона евра за делове брода).

Француска је у лето 2011. године склопила са Русијом уговор о изградњи два носача хеликоптера типа "мистрал" за руску Војно-поморску флоту.

Први, "Владивосток", спуштен је на воду још пре две године, а Француска је требало да га преда Русији 2014. године.

Други носач хеликоптера "Севастопољ", Француска је планирала да преда руској страни у другој половини 2015. године.

Међутим прошле јесени Париз је објавио да је одлучио да одложи предају носача хеликоптера Русији због "ситуације у Украјини".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи