Читај ми!

Више од милион ходочасника у Меки

Готово 1,4 милиона муслиманских ходочасника из целог света стигло је у исламски свети град Меку од којих већина одлази у најближу долину Мину на место "жртвовања".

Око 80 одсто страних ходочасника који долазе у Меку су званичне делегације муслиманских земаља, док су 20 одсто путници који долазе у једно од два најсветија места ислама у Саудијској Арабији, преко туристичких компанија, преноси Танјуг.

Овогодишњи хаџилук почиње у време повећаног насиља џихадиста, таласа смртоносног вируса МЕРС и ангажовања Саудијске Арабије у рату у Јемену.

Први дан хаџилука познат је као Тарвија, дан када ходочасници традиционално перу своје животиње и складиште воде за пут на планини Арафат на око 10 километара југоисточно од Мине, где ходочасници проводе време у молитви и читању Курана.

Врхунац хаџилука је сутрашњи Арафатов дан, пренела је агенција АФП.

Инсталирано је 12 нових плазма телевизора, сваки више од два метра ширине на коме ће бити емитоване поруке ходочасницима изван Велике џамије, пише саудијски лист Газета.

Око 100.000 припадника полиције је распоређено ради обезбеђивања овогодишњег хаџилука и одржавања безбедности верника, регулисања саобраћаја и гужви, док је саудијско Министарство здравља мобилисало 25.000 додатних здравствених радника, обезбедило 5.000 кревета, укључујући 500 за интензивну негу у осам покретних болница које допуњују сталне медицинске установе.

Да би омогућили доступност воде постављено је 740 хидраната за пожаре и 800 славина које су повезане мрежом дугом 100 километара, као помоћ да се осигура безбедност због огњишта у долини Мина, где специјални шатори за заштиту од пожара могу да приме 2,6 милиона ходочасника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи