Читај ми!

Исламофобија у Пољској највећа међу младима

Чак 73 одсто Пољака има негативан однос према муслиманима, иако 80 одсто не познаје ниједног, а исламофобија и одобравање физичког насиља над муслиманима и њиховим светињама или говор мржње највећи су међу младим Пољацима, показала је нова студија Варшавског универзитета.

У анкети Центра Катедре за психологију за студије предрасуда, питања су се односила на лични однос према муслиманима и показало се да 73 одсто анкетираних има негативан однос према исламу и муслиманима, 65 одсто се осећа непријатно у њиховом присуству, а свега 15 одсто Пољака не гледа на то да ли је неко муслиман или не.

"Обично најстарији у друштву показују највећи степен предрасуда. У овом случају су управо млади од 18 до 30 година исказивали највише предрасуда и исламофобије. Највише су били против тога да се забрањује говор мржње, а најмање им је сметало насиље уперено против муслимана", рекла је за Газету виборчу ауторка студије Ана Стефањак, преноси Бета.

Око 55 одсто не би желело да муслиман постане члан њихове породице, преко 50 одсто подржава исламофобне тврдње да је ислам архаична религија неподесна за модерна времена и да су муслимани примитивни у поређењу с другим верницима.

Пољаци према тој студији не одобравају директно физичко насиље над муслиманима, 71 одсто сматра да је то недопустиво, а велика већина, 67 одсто, осуђује и нападе на џамије, али зато 23 одсто нема ништа против политичке странке која би све муслимане истерала из земље.

Пољацима, међутим, не смета много говор мржње и исламофобни "хејтери" на интернету, а свега једна трећина била би спремна да им се активно супротстави пријављивањем таквог коментара администратору неког сајта.

Једини муслимани које Пољаци без предрасуда прихватају, јесу из њихове националне мањине Татара, која данас не броји више од 5.000 људи.

Они су се, на позив пољских краљева као крајишници, од 14. века насељавали у Пољској, а краљ им је давао земљу и право да исповедају веру и негују своје обичаје, у замену за службу у војсци, махом коњици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи