Читај ми!

Да ли ће успети нови план ЕУ за избеглице?

Европска комисија довршила је план којим би терет збрињавања избеглица био равномерно расподељен међу земљама чланицама, Питање је да ли ће бити прихваћен, пошто га за сада одлучно подржавају само Немачка и Француска.

У седишту Комисије у Бриселу најављено је да ће комесари формално усвојити план на сутрашњем колегијуму, а јавности ће га званично представити председник ЕК Жан-Клод Јункер на пленарном заседању Европског парламента у среду, преноси Танјуг.

Иако у Комисији нису желели да говоре о детаљима плана, светске агенције из незваничних извора сазнају да је њиме предвиђено расељавање око 160.000 избеглица које су тренутно махом у Грчкој и Мађарској, у друге земље чланице ЕУ.

У зависности од величине, богатства и капацитета, све земље чланице би према плану морале да приме известан број избеглица, а у накнаду би требало да добији по 6.000 евра по особи из фондова ЕУ.

Оне земље које одбију да приме задат број избеглица мораће да за сваког кога нису примиле уплате исту суму у посебан фонд ЕУ.

Планом је предвиђено да највише избеглица приме Немачка (око 40.000) и Француска (30.000), најмање Кипар и Малта (нешто више од 400), а ни једној чланици неће бити дозвољено да бира и дискриминише избеглице према вероисповести, степену образовања и осталим личним карактеристикама.

Сем тога, ни избеглице неће моћи да бирају у коју земљу ће бити насељене, а уколико одбију, прети им ускраћивање права на азил и депортација у земљу порекла.

Велика Британија и Ирска, које нису чланице Шенгенског споразума, нису укључене у овај план, иако је британски премијер Дејвид Камерон најавио да његова земља у наредних пет година треба да прими 20.000 избеглица из кампова на границама Сирије.

"Предложили смо да Велика Британија пресели око 20.000 избеглица, док траје овај сазив парламента", рекао је Камерон.

Овог пута, план одлучно подржавају Немачка и Француска, а француски председник Франсоа Оланд је данас упозорио да би одбијање новог плана могло да значи крај Шенгенског споразума

Немачки медији објавили су данас да би та земља требало додатно да прими 31.000 избеглица, јер то произилази из предлога Комисије.

За помоћ избеглицама које долазе у Немачку, влада у Берлину најавила је шест милијарди евра следеће године.

Канцеларка Ангела Меркел је изјавила је да ће рекордни прилив избеглица у Немачку променити ову земљу наредних година, истакавши да ће она пружити заштиту свима којима је потребна, али да ће они без шансе за азил брзо бити враћени у своје домовине.

Француска ће примити 24.000 избеглица у наредне две године. Председник Оланд истакао је да је предложио обавезни механизам прихватања избеглица са расподелом међу земљама.

Оланд је указао да, како би се избегао егзодус, треба деловати заједно са земљама из којих избеглице воде порекло и са транзитним земљама, те да треба пружити хуманитарну помоћ свим тим земљама.

Мађарски премијер Виктор Орбан упозорава, међутим, да ће неконтролисана река избеглица створити неподношљиви финансијски терет европским земљама упозоривши на политички ризик од враћања избеглица.

Поводом плана, огласио се и председник Словачке Андреј Кишка, који је позвао своју владу да покаже више солидарности са партнерима из ЕУ и пристане да преузме део од неколико стотитна и хиљада избеглица који се крећу ка ЕУ.

С друге стране, премијер Роберт Фицо снажно се противи било ком систему квота у расподели избеглица који беже од рата и сиромаштва из земаља, као што су Сирија и Авганистан.

Од Словачке која има око 5,4 милиона становника, биће затражено да прихвати нешто мање од 2.300 миграната.

Премијер Чешке, Бохислав Соботка, изјавио је овим поводом да је Чешка спремна да прихвати одређен број избеглица, али само на добровољној бази.

Десничарске партије у Скандинавији противе се квотама

У међувремену, премијер Данске Ларс Локе Расмусен рекао је да увођење граничних контрола с Немачком није решење избегличке кризе, пошто је у ту земљу за викенд стигло више од 400 људи.

Данска народна партија, од чије подршке зависи Расмусенова мањинска влада, раније је позвала на увођење граничних контрола.

Расмусен је рекао да, у складу с Даблинским споразумом, 400 избеглица мора бити регистровано у Данској, иако желе да оду у Шведску.

Европски план одбацује и финска националистичка странка Финс, која је део владајуће коалиције, чији је лидер поручио да неће подржати овај предлог, као што није подржала ни претходну, "такозвану добровољну обавезу".

У јулу, министар унутрашњих послова у влади Финске, Петери Орпо из проевропске Националне коалиције, пристао је да прихвати око 800 избеглица који су стигли у Грчку и Италију, чиме је изазвао спор са евроскептичним Финсом.

Шеф словеначке дипломатије Карл Ерјавец, рекао је да је Љубљана, уколико буде потребно, спремна да "удоми" 2.000 избеглица, али, како је додао, за сада нема индикација да ће оне бити преусмерене према Словенији.

Европски комесар за избеглице Димитрис Аврамопулос рекао је да очекује да ће државе чланице ЕУ подржати предлоге за решавање избегличке кризе, које ће у среду представити шеф Европске комисије Жан Клод Јункер.

"Ниједна држава чланица ЕУ не може се овим питањем бавити сама. Ми можемо ову кризу превазићи само ако се понашамо као истинска унија", оценио је Аврамопулос.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи