Читај ми!

Северна и Јужна Кореја о сусретима раздвојених породица

Делегације Црвеног крста Северне и Јужне Кореје отпочеле су преговоре о организовању сусрета породица раздвојених у Корејском рату.

Тема разговора су, како се претпоставља, потврда датума и места одржања сусрета, а највероватније ће то бити у одмаралишту на севернокорејској планини Кумганг почетком октобра, јавља АФП, преноси Танјуг.

Разговори у селу Панмунџом, на граници две земље, последица су споразума који су Северна и Јужна Кореја постигле пре две недеље у циљу спечавања војних сукоба и смањења прекограничних тензија.

С друге стране, наводи агенција, не постоје гаранције да ће се сусрети и одржати јер је програм поновног окупљања организован само једном у претходних пет година због напетих односа између две државе, а Северна Кореја је неколико пута отказала догађај у последњем тренутку.

Током рата, који је трајао од 1950. до 1953. године, раздвојено је на милионе особа, а многи су умрли пре него што су имали прилику да виде или чују чланове породице са друге стране границе услед забране прекограничне комуникације.

Сусрете прате интензивне емоције јер се на листи чекања налази око 66.000 Јужнокорејаца, од којих већина има између 80 и 90 година, а само неколико стотина њих добије прилику да види чланове своје породице када се организује окупљање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи