Ирак, протести због корупције

Више хиљада људи протестовало је у центру Багдада против раширене корупције и катастрофалног снабдевања електричном енергијом у тој земљи, затраживши од премијера Хајдера ел Абадија да распусти парламент и отпусти корумпиране државне званичнике.

Безбедносне снаге и припадници интервентне полиције су претраживали све који су желели да дођу на централни багдадски трг Тахрир, али су упркос јаким мерама безбедности на тај трг пристигле хиљаде мушкараца, жена и деце, носећи ирачке заставе, пренела је агенција АП.

"Лопови су нас покрали у име вере", узвикивали су демонстранти, пренпоси Танјуг.

Ово је већ други петак да грађани протестују у Багдаду и другим градовима широм Ирака, при чему је првобитно окупљање организовано како би демонстранти изразили незадовољство због хроничне несташице електричне енергије баш за време најгорих врућина, кад температуре у ирачкој престоници често премашују 50 степени Целзијуса.

Будући да од првог протеста до данас власти нису урадиле готово ништа да би ублажиле тај проблем, демонстранти сада траже оставке појединих чланова владе.

Ел Абади, који је на место премијера Ирака дошао пре нешто мање од године дана, суочава се због лошег стања у држави са све већим незадовољством грађана, чак и међу шиитском већином.

Ирачка привреда је у кризи, а велики терет за владу представља и рат са џихадистима из Исламске државе, додаје АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи