Шпанија, евакуисано 1.500 људи због пожара

Више од 1.400 људи принуђени су да напусте своје куће на западу Шпаније због пожара, јавио је Би-Би-Си. Градови и кампови евакуисани су, а у борби против пламена у планинској области Сијера де Гата ангажовани су авиони и хеликоптери.

У раним јутарњим сатима пожар, потпомогнут снажним ветром, угрозио је куће у аутономном региону Естремадура, где је у напорима ангажовано приближно 330 ватрогасаца и припадника других служби за ванредне ситуације, преноси Танјуг.

Локална полиција је саопштила да је у ватреној стихији запаљено више од 5.000 хектара, а да је на југоистоку земље код Мурсије, близу 3.000 хектара шуме и шипражја уништено у близини градова Лорка и Сјеса.

Би-Би-Си наводи да су и португалски званичници упозорили да изузетно суво време са високим температурама и умереним ветром повећава ризик од шумских пожара у Португалији.

Португалски метеоролошки институт у четвртак је саопштио да су просечне падавине у јулу биле тек 3,5 милиметара, док је уобичајени просек за тај месец близу 14 милиметара кише.

Топло време изазива опрез и у другим европским земљама поред Шпаније, па је у Португалији скоро 80 одсто територије захваћено сушом, а и у Немачкој се бележе рекордно високе температуре.

Метеоролози за данас предвиђају да би на југу Немачке могла да буде достигнута теммпература од 40,3 степена Целзијусова, што би био рекорд за сав период мерења. Актуелни рекорд је достигнут 5. јула у Кицингену у Баварској.

Због екстремне врућине издата су упозорења и на истоку Француске.

Прогнозе за Велику Британију, међутим, показују нижи - 25. подеок на термометру преко викенда, наводи британска мрежа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи