Немачка видео поруком одбија балканске азиланте

Власти Немачке су објавиле видео снимак којим поручују мигрантима са Балкана да су им врло слабе шансе да добију азил у тој земљи и да ће им бити наплаћени трошкови депортовања.

Четвороминутни видео који ће бити приказан у Албанији, Босни и Херцеговини, на Косову, у Македонији, Црној Гори и Србији, приказује укрцавање миграната у полицијски аутобус а потом њихово прекрцавање у авион који их враћа у земље из којих су дошли, преноси Танјуг.

Немачке власти се надају да ће на овај начин зауставити прилив азиланата из југоисточне Европе.

Балкански азиланти ове године наваљују на Немачку, иако немају скоро никакве шансе да добију азил.

На видео снимку глас спикера поручује: "Не верујте обећањима да у Немачкој можете добити азил из економских разлога, нити да ћете добити имовинске погодности или зајмове".

Азиланти се потом упозоравају да ће им бити наплаћене "хиљаде евра" на име трошкова депортовања у земље из којих су дошли.

"Немојте себе и своју породицу уништавати финансијски како би били прошверцовани у Немачку. Помозите активно да се ваша домовина економски изгради, своје знање и умећа користите тамо", додаје се у поруци азилантима.

Иначе, немачка влада покушава огласима у шест најчитанијих листова Албаније да заустави најезду азиланата из те балканске земље и да их упозори да у Немачкој не могу добити "привредни азил", преносе немачки медији. 

''Само онај ко може доказати да је у својој земљи прогоњен, има право на заштиту и боравак у Немачкој'', каже се у једном тексту, упућеном Албанцима који траже азил у Немачкој и истиче да нема ''привредног азила'', преноси Танјуг.

У објашњењу се, такође, каже да искључиво за стручњаке, академског образовања постоји могућност рада, али да је и за то, пре него што се упуте за Немачку, потребно да испуне одређене предуслове.

Албанцима се саветује да не руинирају свој живот и крећу за Немачку и упозорава да одбијени азиланти морају да се врате у своју земљу и да се они, који се добровољно не врате, затим депортују, а онда по правилу добијају вишегодишњу забрану уласка у Немачку и друге земље Шенгенског споразума.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи