Читај ми!

Захтеви из Немачке за увођење виза за балканске земље

Бивши немачки министар унутрашњих послова и заменик шефа посланичког клуба баварске Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) Ханс Петер Фридрих поновио је захтев своје странке да Немачка, у борби против навале избеглица, поново уведе визе земљама западног Балкана.

Ми ћемо доживети друштвену дестабилизацију, ако не стопирамо то масовно и илегално усељавање, рекао је Ханс Петер Фридрих за ЗДФ и додао да се Немачка мора побринути да ти људи уопште више не долазе, преноси Танјуг.

Подносиоци захтева за азил са Балкана, према Фридриховом мишљењу, користе капацитете који су потребни заиста прогоњеним људима, а њихови захтеви се по правилу одбијају, пошто у земљама из којих долазе, нема, како је рекао, политичког прогона.

Пре Фридриха је и шеф ЦСУ Хорст Зехофер упозорио на екстремно високе злоупотребе права на азил које чине грађани балканских држава и указао да је зато потребан визни режим, између осталог, и са Србијом.

"Нама је потребна визна обавеза за Србе, Црногорце, Македонце, Босанце и Албанце", рекао је Зехофер недавно за лист Минхнер меркур.

У борби против лавине азиланата са Балкана, немачки политичари, пре свега из ЦСУ, предлажу ригорозне мере како би се талас људи зауставио, а њихови коалициони партнери из Социјалдемократске партије (СПД) предложили су и више радних виза за грађане балканских земаља.

СПД сматра да би се грађанима Србије, Косова или Албаније, могло омогућити да добију радну визу, уколико би им, како преносе немачки медији данас, неки немачки послодавац понудио радни уговор уз бруто плату од 1.460 евра месечно.

Фридрих, међутим, сматра да минимални приход, какав СПД предлаже, није добра мера, пошто би онда долазили они који нису стручњаци.

Сматра да би поновно увођење виза било добро за долазак стручне радне снаге у Немачку.

Заменик шефа СПД Ајдан Езогуз рекла је, поводом идеје њене странке о радним визама, уз уговор од свега 1.460 евра бруто, да је важно да се људима да перспектива за више легалних путева за радну миграцију и нагласила да Немачка мора отворити могућност приступа.

Председник спољнополитичког одбора Европског парламента, демохришћанин Елмар Брок изјавио је за "Дојчландфунк" да избеглице своју будућност морају да виде у сопственим земљама.

"Мора се спречити да људи, уопште и крену на пут", рекао је Езогуз.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи