Читај ми!

Контроверзне изјаве Доналда Трампа

Један од кандидата за номинацију Републиканске странке на изборима за председника САД Доналд Трамп изазвао је контроверзе током прве дебате са републиканским противкандидатима јер је одбио да искључи могућност касније независне кандидатуре и бранио своје увредљиве изјаве о женама.

Амерички милијардер и бизнисмен водио је главну реч током дебате и наставио да доминира у трци за председника, али је изазвао звиждуке публике када је рекао да и даље постоји могућност да се кандидује независно за изборе 2016. године, преноси Танјуг.

"Нећу давати обећања у овом тренутку", рекао је Трамп током дебате у Кливленду, на којој је учествовало још девет републиканских кандидата, преноси Ројтерс.

Иако је већина других кандидата одбијала да се директно суочава са њим, сенатор Ранд Паул из Кентакија рекао је да Трамп покушава да одржи све опције отворене како би могао да подржи демократског водећег кандидата Хилари Клинтон, јер је сa њом и њеним супругом, бившим председником САД Билом Клинтоном, пријатељ одраније.

"Он се већ клади на обе могућности јер је навикао да купује и продаје политичаре свих боја", рекао је Паул.

Оптужује Трампа због подржавања здравственог система у коме влада плаћа трошкове здравствене неге, а чему се републиканци противе.

Независна кандидатура Трампа могла би да подели републиканске гласаче и повећа шансе за победу демократског кандидата, оцењује Ројтерс.

Трамп је, такође, изазвао негодовање публике реаговањем на подсећање модераторке Мегин Кели на његове погрдне изјаве о женама, преноси Би-Би-Си.

"Жене које вам се не свиђају називате дебелим свињама, псима, аљкавим особама и одвратним животињама. Да ли такву нарав треба да има човек који се кандидује за председника?", упитала је она.

Трамп је на то одговорио да се понекад шали и да је такве називе употребио само за америчку глумицу Рози О'Донел.

"Немам времена за потпуну политичку коректност, а, да будем искрен, нема ни ова земља", поручио је Трамп.

Милијардер се дотакао и теме миграције и рекао да "пре његовог уласка у трку нико није ни говорио о тој теми" додајући да Мексиканци шаљу криминалце и силоватеље у САД због глупих политичара.

"Наши политичари су глупи, мексичке власти су паметније, бистрије и лукавије: преко границе шаљу оне који не ваљају", подсетио је Трамп.

Трамп је прозивао и неке од својих супарника, те га је Џеб Буш оптужио за коришћење "реторике подела" додајући да ће Републиканска странка победити када људе уједини оптимистичним порукама.

Трампове изјаве могу да угрозе његову подршку међу кључним републиканским гласачима, о чему сведочи чињеница да су учесници фокус групе Фокс њуза, који су пре дебате били на његовој страни, после рекли да су променили мишљење, наводи Ројтерс.

"Мислим да је извукао пиштој и пуцао кампањи право у главу", рекао је стратег Републиканске странке на Флориди Рик Вилсон.

Сви кандидати су осудили постизање споразума о нуклеарном програму Ирана, а дебату су обележиле и изјаве Скота Валкера против абортуса и Џона Кашића, који је рекао да би подржао кћерку уколико би била хомосексуалац.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи